Finn (2013)

Regie: Frans Weisz | 90 minuten | familie | Acteurs: Mels van der Hoeven, Daan Schuurmans, Jan DeCleir, Justin Emanuels, Jenny Arean, Hanna Verboom, Manou Kersting, Esther Scheldwacht, Mark van Eeuwen, Freerk Bos, Annelies Appelhof

De negenjarige Finn woont met zijn vader in een plattelandsdorpje in Drenthe. Zijn moeder heeft hij nooit gekend; zij overleed namelijk vlak na de geboorte. Finn (Mels van der Hoeven) zit, net als alle andere jongens uit het dorp, op voetbal, maar eigenlijk wil hij liever viool leren spelen. Zijn vader (Daan Schuurmans) wil hier niets van weten, maar de exacte reden hiervoor blijft uit. Dan ontmoet Finn een oude grijze man in een oude, tot dan toe, verlaten boerderij, die met zijn viool letterlijk Finns wereld weet te betoveren. Terwijl zijn vader denkt dat Finn naar de voetbal gaat, gaat Finn stiekem naar de boerderij om viool te leren spelen.

De plot van ‘Finn’ is simpel. Het is, in ieder geval voor volwassenen, weinig verrassend. Het is ook wel een beetje een cliché; een jongen die iets anders wil doen dan de meeste kinderen, en juist datgene wat zijn vader afkeurt. De rol van Finn is weggelegd voor de jonge Mels van der Hoeven. Hij heeft een leuk koppie en het acteerwerk is niet slecht, maar jammer genoeg ook niet denderend. En dat gaat eigenlijk op voor alle jeugdige acteurs die in ‘Finn’ spelen. Met name de scènes tussen Finn en zijn beste vriend Erik (Justin Emanuels) komen gemaakt over. En dat Erik op een veel te grote schimmel genaamd Gerrit rijdt, maakt het geheel nou niet bepaald geloofwaardiger.

Finns vader verbergt iets in de kast, en het mag toch voor zowel jong als oud wel duidelijk zijn wat er nu dan wel in zit. Toch bevat ‘Finn’ ook zeker wel spannende elementen. Een leegstaand huis met daarin een mysterieuze oude man, dat intrigeert toch menig kind. En naarmate het einde nadert weet ‘Finn’ wel degelijk te verrassen.

Ook de soundtrack draagt een belangrijk steentje bij aan het opbouwen van spanning, en de vioolmuziek, die niet alleen heerlijk is om naar te luisteren, sleept je helemaal mee in dit magische verhaal. Met kerst heeft de film niet veel te maken, behalve dat je inderdaad tijdens de kerstdagen met het hele gezin ernaar kunt kijken. Wat ‘Finn’ is, is gewoonweg een standaardrecept voor een familiefilm, voorzien van een muzikale noot.

Jolanda Lutz

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 11 december 2013
VOD-release: 25 november 2014
DVD-release: 25 november 2014