Fire City: End of Days (2015)

Regie: Tom Woodruff Jr. | 101 minuten | fantasie, horror, thriller | Acteurs: Tobias Jelinek, Danielle Chuchran, Keely Aloña, Kimberly Leemans, Eric Edwards, Simon Sorrells, Pelé Kizy, Brionne Davis, Derrick L. McMillon, Kristin Minter, Harry Shum Jr., Jen Oda, Bob Burns, Kathy Burns, Connor Woodruff, Mary-Margaret Humes, Maria Russell, Robert Peters, Matt Winston, Michael Caden, Johnny Leftwich, Dan Cota, Rayne Lew, Elena Chin, Daniel Tupper, Thomas Blake Jr., Mitch Eakins

In de wereld die ‘Fire City: End of Days’ ons toont, leven mensen en demonen naast elkaar. De demonen gedragen zich als parasieten en laven zich aan de ellende van de nietsvermoedende mensheid. Ze voeden zich namelijk met de woede, angst en het verdriet van hun menselijke medeschepselen. Tot het hatelijke, egocentrische gedrag van hun ‘gastheren’ plots op onverklaarbare wijze plaatsmaakt voor zorgzaamheid en mededogen en de delicate balans tussen mens en demon ontwricht dreigt te worden. Zonder menselijke ellende en negatieve energie zijn de demonen namelijk gedoemd om een langzame hongerdood te sterven. Om de teloorgang van zijn ras te voorkomen, krijgt de demon Atum Vine opdracht om een onschuldig meisje uit de weg te ruimen. Een opgave die nog niet zo gemakkelijk blijkt te zijn omdat hij gaandeweg de tijd gehecht is geraakt aan het mensenkind.

Wat gelijk opvalt aan ‘Fire City: End of Days’ is de donkere, film noir-achtige sfeer die de film ademt. Onheilspellende steegjes, donkere en vervallen appartementen vol demonische wezens en ontaarde mensen die zich schuldig maken aan zonden zoals pedofilie, overspel en huiselijk geweld tekenen het decor waartegen het eerste deel van de prent zich afspeelt. Stilistische vergelijkingen met films als ‘Nightbreed’, ‘Sin City’ of ‘Nochnoy dozor’ dringen zich dan ook snel op. ‘Fire City: End of Days’ neemt vervolgens snel de vorm aan van een horrorthriller die visueel dik in orde is. Regisseur Tom Woodruff Jr. heeft wel de nodige ervaring met monsters, getuige zijn betrokkenheid bij films als ‘Alien’ en ‘Predator’. Bovendien ontwierp hij de Graboids (reuzenwormen) uit ‘Tremors’ en speelde Woodruff in hoogsteigen persoon filmgriezels als Pumpkinhead, Gillman en een Xenomorph (de buitenaardse soort die de Alien-films bevolkt). De demonen in ‘Fire City: End of Days’ zien er – zoals je mag verwachten van iemand met een dergelijk cv – dan ook heel aardig uit. Vooral de gedesillusioneerde, door innerlijke twijfel verscheurde hoofdprotagonist Atum Vine (die uiterlijk wel wat gelijkenissen vertoont met de duivelse djinn uit de Wishmaster-films) en de vrouwelijke demon Cornelia zijn een lust voor het oog voor de liefhebbers van vakkundig ontworpen creature designs.

De vervreemdende sfeer die ‘Fire City: End of Days’ uitademt, zorgt voor wisselende resultaten. Soms leidt de onconventionele aanpak waarvoor Woodruff opteert tot interessante scènes die mooi laveren tussen surrealisme, fantasie en maatschappijkritisch realisme. Anderzijds is het wel niet de gemakkelijkste film om in te komen. De eerste twintig minuten ogen bijvoorbeeld chaotisch en tamelijk structuurloos. Gaandeweg kan de aandachtige kijker wat meer aanvangen met de aanvankelijk abstracte materie omdat het concept van demonen die zich voeden met menselijke ellende iets meer wordt uitgediept. Desondanks had de uitvoering van meer structuur en duiding voorzien mogen worden.

Een actie- of gruwelfestijn is ‘Fire City: End of Days’ trouwens niet. Wie rivieren van bloed, continu knokkende monsters of groteske griezeltaferelen verwacht, komt bedrogen uit. Het regiedebuut van Woodruff is een serieuze, dialoogrijke en grotendeels van luchtige kwinkslagen gespeende film die ook veel drama- en thrillerelementen herbergt. Meer een film noir met demonen in de hoofdrol dan een klassiek horror- of monsterepos dus. Deze zeker niet onaardige rolprent verdient complimenten voor onderdelen als originaliteit, visuele aankleding en experimenteerdrift, maar vertoont net een paar schoonheidsfoutjes te veel om door te gaan voor een absolute topfilm.

Frank Heinen

‘Fire City: End of Days’ verschijnt dinsdag 12 juli 2016 op DVD en VOD.