Fireheart (2022)

Recensie Fireheart CinemagazineRegie: Theodore Ty, Laurent Zeitoun | 92 minuten | animatie, avontuur | Nederlandse stemmencast: Sterre Koning, Jelle Amersfoort, Finn Poncin, Roben Mitchell, Leonoor Koster, Ricardo Blei, Joey Schalker, Sarai Geerking, Linda Wagemakers, Sandra Kwint, Simon Zwiers, Remco Post | Originele stemmencast: Alice Pol, Vincent Cassel, Valérie Lemercier, Claudia Tagbo, Elie Semoun, Emmanuel Curtil, Emmanuel Garijo, Alexandre N’Guyen, Loïse Charpentier

In het nog altijd door mannen gedomineerde vak van brandweerbestrijders, nemen vrouwen wél stukje bij beetje een grotere plek in. In animatiefilm ‘Fireheart’ zien we hoe de jonge Georgia, dochter van een heuse brandweerman in New York, haar passie ontwikkelt. Eerst als kleuter die in de vuur van het spel (no pun intended) allerlei huisraad kapot maakt omdat ze ‘brandweertje’ speelt met haar hondje Amber, tien jaar later – nadat haar vader haar heeft verteld dat meisjes geen brandweerman mógen worden – stiekem als ze traint op de dak van haar huis. Het is de jaren 20 van de vorige eeuw. Papalief heeft zijn brandweerpak dan inmiddels ingewisseld voor een naaimachine, schaar en fournituren: hij schoolde zich om tot kleermaker toen zijn vrouw en Georgia’s moeder overleed. Als alleenstaande vader is de combi branden blussen in de wereldstad en de opvoeding van een kind niet te doen.

Bij Georgia blijft de aantrekkingskracht tot het verboden beroep echter bestaan. Wanneer er een mysterieuze brandstichter in New York opduikt, die ook nog eens álle brandweermannen laat verdwijnen in en om Broadway, blijft er voor burgermeester Jimmy niets anders over dan de hulp in te roepen van zijn voormalige brandweercommandant Sam, niemand minder dan Georgia’s vader. Georgia luistert stiekem met het gesprek mee en al snel vormt zich het idee om zich als jongen te verkleden en zich aan te melden voor het team vrijwilligers dat Sam moet helpen het mysterie te ontrafelen. Met hulp van wat mango’s (als spierballen), een eierdoos (als sixpack) en hondeharen (als snor) is Georgia onherkenbaar.

‘Fireheart’ is een vlotte animatiefilm, met een aardig (maar niet geweldig) verhaal en grappige personages. Het team waarin Georgia (die zich als jonge brandweerman Joe noemt) terecht komt bestaat verder uit de nerdy maar angstige Ricardo en de voormalig taxichauffeur Jin. Er zijn meerdere verdachten, waardoor deze film ook wel wat wegheeft van een detectiveverhaal. Is het de burgemeester, die wel verdacht vaak in de theaters rondsluipt of is het de creepy augurkenverkoper? Wat wel wat zwakjes is uitgewerkt, is de motivatie van de pyromaan. Visueel is deze film van Frans-Canadese oorsprong trouwens best in orde, al haalt het niet de kwaliteit van de grote productiemaatschappijen. De boodschap is natuurlijk dat kinderen álles kunnen worden wat ze willen als ze maar in zichzelf blijven geloven. ‘Fireheart’ is een vermakelijke en af en toe best spannende animatiefilm, vooral voor kinderen onder de tien.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 10 augustus 2022
DVD-release: december 2022