Fist Fight (2017)

Recensie Fist Fight CinemagazineRegie: Richie Keen | 91 minuten | komedie | Acteurs: Charlie Day, Ice Cube, Tracy Morgan, Jillian Bell, Dean Norris, Christina Hendricks, Kumail Nanjiani, Dennis Haysbert, JoAnna Garcia Swisher, Alexa Nisenson, Stephnie Weir, Kym Whitley

Regisseurs vinden hun roots vaak in televisie, het is een goed medium om te starten als beginnend filmmaker. Richie Keen maakte bijvoorbeeld genoeg furore met het maken van een handvol afleveringen van de komedieserie “It’s Always Sunny in Philadelphia” en kreeg de kans zijn eerste echte film aan het grote publiek te laten zien. Keen werkte eens te meer met de hoofdrolspeler uit eerder genoemde serie, Charlie Day, en haalt uit met ‘Fist Fight’. Maar weet Keen zijn doel ook te raken?

In ‘Fist Fight’ volgen we docent Andy Campbell (Charlie Day), een rasecht mietje met een hoge stem. Hij is laf, liegt met regelmaat en probeert zich uit iedere situatie te redden ten nadele van anderen. De situatie in kwestie is een akkefietje tussen de zenuwachtige leraar Engels zelf en de driftige geschiedenisdocent Strickland (Ice Cube). Door omstandigheden daagt de driftkikker Campbell uit tot een gevecht na school, hij zal hem zelfs opwachten op het schoolplein. Gelukkig voor Andy vindt dit allemaal plaats aan het begin van de dag, hij heeft dus de hele dag om zich er onderuit te praten, te liegen en te vluchten. Er komen echter meer complicaties om de hoek kijken. Zo is het schoolbestuur flink aan het bezuinigen en kan het zijn dat Campbell aan het eind van de dag geen baan meer heeft. De timing daarvoor is afschuwelijk, zijn vrouw Maggie (JoAnna Garcia Swisher) is namelijk hoogzwanger en had al drie dagen terug moeten bevallen. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft Andy zijn dochtertje (Alexa Nisenson) beloofd mee te doen aan een talentenjacht op haar school. Was er al gemeld dat het ook nog eens de laatste dag van school is en alle laatstejaars studenten constant flauwe grappen uithalen?

‘Fist Fight’ kent enorm veel subplotten dus. Dat is ook wel nodig, want het hoofdverhaal heeft zo weinig om het lijf dat het wel wat opvulling kan gebruiken. Uiteindelijk komen ze allemaal ook op hetzelfde neer: Andy Campbell is een onbenullige angsthaas en moet voor zichzelf opkomen en verantwoordelijkheid voor zijn acties nemen. Het personage is echter zo irritant en kleinzerig dat het publiek zich er amper mee kan identificeren. Strickland is, ondanks zijn woedekwesties, dan een stuk charismatischer en is veel interessanter om te volgen. Helemaal als in acht wordt genomen dat we hier met een leraar te maken hebben die het onderwijs een warm hart toedraagt en hard tegen het bestuur ingaat om de school daadwerkelijk beter te maken. Op papier lijkt dit een interessante rol maar Ice Cube doet zijn gebruikelijke “boze-man-routine”, iets wat inmiddels iets te vaak en beter door hem is uitgevoerd.

Nu moet er van ‘Fist Fight’ ook niet verwacht worden dat het een commentaar wordt op het huidige onderwijssysteem in Amerika. Er moet vooral gelachen worden. Maar ook daar wordt de plank vrijwel volledig mis geslagen. Campbell is zoals gezegd eerder irritant dan vermakelijk maar zijn vrienden en collega’s laten iedere hoop op een goed bijpersonage voorbij varen. Tracy Morgan doet een aantal vage, niet grappige sportreferenties als coach Crawford en Jillian Bell is uitermate ongemakkelijk als Holly; die constant het bed probeert te delen met studenten. Dean Norris (“Breaking Bad”) is een leuke vondst als het schoolhoofd maar schreeuwt meer dan dat hij grappen aflevert. Het dieptepunt is echter Christina Hendriks, de docent Frans (dat is nog steeds sexy toch?) die op de een of andere manier heel moordlustig uit de hoek komt. Het waarom blijft een raadsel.

Een komedie die niet grappig is dus. Valt er dan helemaal niets te lachen in ‘Fist Fight’? Nota bene de subplot met de dochter zorgt voor de grootste lach, de talentenjacht is makkelijk de beste scène uit de film. Een paar kleine zinnetjes kunnen rekenen op een gniffel en vooruit, Ice Cube’s routine werkt altijd wel een beetje. Het gros blijft echter pijnlijk humorloos. ‘Fist Fight’ is zeker geen voltreffer.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 23 februari 2017