Five Fingers ( 2006)

Regie: Laurence Malkin | 90 minuten | drama, thriller | Acteurs: Laurence Fishburne, Touriya Haroud, Colm Meany, Isa Hoes, Ryan Phillippe, Said Taghmaoui, Gina Torres

Wat begint als een liefdesgeschiedenis wordt al snel een nachtmerrie. De film laat ons kennismaken met de Nederlandse Martijn (Ryan Philippe) en Saadia (Touriya Haroud). Zij zijn verliefd en de romantiek stijgt op uit de duinen, waar ze voornamelijk hun vrije tijd doorbrengen samen. Martijn werkt als een bankier in Amsterdam en speelt piano. Zijn vriendin Saadia is een Marrokaanse schone zonder paspoort. Zij laat hem kennismaken met haar gedachtenwereld, waaronder de ondervoeding van vele kinderen in het Rifgebergte van Marokko. Philippe houdt van haar en hij besluit voor de goede zaak te gaan werken. Via internet ontmoet hij een gids Gavin (Colm Meany) en ze vertrekken. Saadia kan helaas niet mee omdat zij geen paspoort heeft. Vlak na aankomst worden Philippe en Gavin echter gekidnapped en begint de ‘puzzel’. Wie vecht hier voor welke zaak of staan ze aan dezelfde kant?

Dit psychologische drama heeft vele lagen. Je maakt kennis met de ongekende hardheid van het folteren en met ondervragingsmethoden die niet voor te stellen zijn. Ook de liefde komt aan bod, Philippe beschermt Saadia tegen elke prijs. Zelfs als hij daar zijn vinger(s) voor moet opofferen. Of is het niet voor haar en de goede zaak? Blijkt dan weer niemand te zijn die je denkt dat het zijn? De film is grotendeels maar op één locatie gefilmd en dat stoort niet want het is een spannend verhaal. Als kijker probeer je sneller te zijn dan de spelers. Je wilt uitzoeken wat nou de waarheid is. En je wilt weten wie er liegt. Uiteindelijk heeft de film zo’n bizar einde, dat je als kijker totaal verrast achterblijft. Daarna komt pas de verontwaardiging en het nakaarten hoe nou precies alles in elkaar heeft gezeten. Wie het weet mag het zeggen!

Saillante details van deze film zijn de rollen van de Nederlandse actrices: Touriya Haoud speelt de paspoortloze (dus buitenlandse) vriendin van Philippe. En ook is er nog een rol voor de eveneens Nederlandse Isa Hoes en dat alles in een Amerikaanse produktie, terwijl de Nederlandse Martijn juist weer door een buitenlander gespeeld wordt (Ryan Phillippe). Het feit dat deze Amerikaanse regie en casting iemand uit Nederland kiest die in een Marrokaans terroristisch complot terecht zou zijn gekomen, geeft wel te denken over allerlei cliché’s….

Miranda van der Hoek