Flag Day (2021)

Recensie Flag Day CinemagazineRegie: Sean Penn | 109 minuten | misdaad, drama | Acteurs: Sean Penn, Dylan Penn, Hopper Penn, Josh Brolin, Katheryn Winnick, Eddie Marsan, Dale Dickey, Bailey Noble, Norbert Leo Butz, Adam Hurtig, Regina King, Jadyn Rylee, Nigel Fisher

‘Flag Day’, geregisseerd door Sean Penn, is een heus familieproject. Sean deelt het scherm samen met zijn dochter, Dylan. In de cast zit ook zijn zoon Hopper. De twee kinderen, geboren uit de relatie met zijn voormalige wederhelft Robin Wright (voor velen bekend als Jenny uit ‘Forrest Gump’, 1994) lijken qua uiterlijk erg op hun vader. Maar betreft acteertalent zouden de verschillen tussen het drietal niet groter kunnen zijn. Het nageslacht laat hier erg weinig indruk achter.

Het verhaal van ‘Flag Day’ focust zich op Jennifer Vogel (Dylan) en haar gecompliceerde relatie met haar vader, John (Sean). De film toont verschillende stadia uit hun levens, voorzien van een ongeïnspireerde voice-over die ons door de jaren begeleidt. Terwijl Jennifer orde in haar leven probeert te scheppen, maakt John er altijd een zooitje van. Hij is een manipulerende beroepscrimineel, die er niet voor terugdeinst om zijn dochter in narigheid te betrekken. Soms hebben Jennifer en John oprecht plezier met elkaar, maar als puntje bij paaltje komt, is zij altijd het slachtoffer van haar vaders moeilijkheden. Jennifer kan John echter moeilijk loslaten. Het blijft tenslotte haar oudeheer…

Na de door critici met de grond gelijk gemaakte film ‘The Last Face’ (2016) is Sean Penn terug met een geheel nieuwe miskleun. ‘Flag Day’, gebaseerd op de memoires van Jennifer Vogel, is een ronduit onbevredigende en oninteressante kijkervaring. Naast een aantal voorspelbare karakterbogen en een dozijn aan goedkope stereotypes, bezit deze film een ongelofelijk sloom tempo. Scènes kabbelen rustig voort, vaak zonder enige vorm van dramatiek of sfeeropbouw. Wat resteert is een breed gala aan wankele acteerprestaties.

Na het casten van Viggo Mortensen (‘The Indian Runner’, 1991), Jack Nicholson (‘The Crossing Guard’, 1995 & ‘The Pledge’, 2001) en Emile Hirsch (‘Into the Wild’, 2007) in de hoofdrollen van zijn films, is ‘Flag Day’ nu Penns eerste regiewerk waarin hij zelf acteert. Een goede beslissing, want hij kan in ieder geval rekenen op zijn eigen solide acteerprestatie, aangezien de rest van de cast op zo’n beetje elk front te kort schiet.

Dochter Dylan en zoon Hopper willen hier maar niet overtuigen. Naast het feit dat zij niet over de capaciteiten beschikken om op een naturelle wijze emotie te verwezenlijken, is hun casting in deze film doorspekt met ongeloofwaardigheid. Beide acteurs (eveneens broer en zus in de film zelf) spelen in de eerste helft van de film tieners, terwijl zij in het echte leven eind twintig en begin dertig zijn. Deze delen van de film vallen nauwelijks serieus te nemen en hadden veel beter in een absurdistische klucht gepast.

Wanneer getalenteerde acteurs als Eddie Marsan, Josh Brolin en Regina King plotseling voorbij komen, begint het al helemaal bizar te worden. De karakters die deze acteurs vertolken laten weinig indruk achter en de tijd die zij in deze film geboden krijgen betreft slechts enkele minuten. Toen Sean Penn voor ‘Into the Wild’ enkele bekendheden in kleine rollen castte (Catherine Keener, Hal Holbrook, Vince Vaughn) had hij daar een praktisch doel voor; deze acteurs vervulden cruciale sleutelrollen voor de ontwikkeling van de hoofdpersoon. Ditmaal is er geen zwaarwegend belang. Enkel momenten waarbij je kunt zeggen: “Hé, ik herken die acteur!”

Het is zonde dat ‘Flag Day’ een mislukking is geworden. Op spaarzame momenten merk je namelijk wel de liefde van Penn voor het bronmateriaal. Desalniettemin begin je je vervolgens meteen af te vragen waarom Penn deze film exact wilde maken. Om zijn zoon en dochter misschien van werk te kunnen voorzien? Om gezamenlijk met hen te kunnen acteren? Als een soort verwerkingsritueel? Zoeken naar antwoorden is eigenlijk te veel gevraagd. ‘Flag Day’ is een film die je maar beter snel kunt vergeten.

Len Karstens

Waardering: 1.5

DVD- en blu-ray-release: 27 juni 2022