Flash of Genius (2008)

Regie: Marc Abraham | 119 minuten | drama | Acteurs: Greg Kinnear, Karl Pruner, Bill Lake, Dermot Mulroney, Lauren Graham, Landon Norris, Shae Norris, Steven Woodworth, Victoria Learn, Dylan Authors, Ronn Sarosiak, Gavin Kuiack, Ben Kuiak, Tom Rooney, Andrew Gillies, Duane Murray, Kate Greenhouse, Liam Titcomb, Daniel Roebuck, Mitch Pileggi, Sergio Di Zio, Jonathan Whittaker, Richard Fitzpatrick, London Angelis, Dennis Akayama, Liam Wright, Owen Wright, Alan Alda, Aaron Abrams, Jake Abel, Tim Kelleher, Tatiana Maslany, Bill Smitrovich, Conor O’Farrell, Isaac Lupien, Grant Boyle, Ashton Doudelet, Josette Halpert, Bruce Gooch, Chuck Shamata

Wie vond eigenlijk de magnetron uit? En wie de radio? Wie zijn die redelijk anonieme uitvinders wiens bedenksels al decennia in vrijwel elk huishouden te vinden zijn? Een zo’n uitvinder is bijvoorbeeld Robert Kearns, de uitvinder van de interval ruitenwisser. Kijk maar eens goed naar de ruitenwisser die je in je auto hebt zitten. De interval standen van de ruitenwisser van vandaag de dag zijn nog steeds gebaseerd op de ruitenwisser van Kearns. Een uitvinding waar Kearns jarenlang strijd om heeft gevoerd met enkele grote Amerikaanse autobedrijven.

Wat was nou het geval? Kearns kwam met het idee voor de interval ruitenwisser in de eerste helft van de jaren zestig. Hij bouwde deze wisser naar eigen zeggen naar een lumineus idee, de ‘flash of genius’ uit de titel, dat hij kreeg terwijl hij zich ergerde over de werking van zijn ruitenwissers. Het toeval wilde dat een oude oogaandoening opspeelde wat Kearns het idee gaf om een ruitenwisser te ontwerpen die net als een oog met ongelijkmatige tussenpozen knippert/wist. In een groter geheel is het misschien een klein onderdeeltje maar wel met een breed verspreidingsgebied. Kearns gaat naar Ford met het ontwerp. Die zijn geïnteresseerd maar belazeren hem dan achter zijn rug om en stelen het design. De jarenlange strijd die volgt is het onderwerp van

‘Flash of Genius’. Kearns wordt gespeeld door Greg Kinnear die we nog kennen uit ‘As Good As It Gets’, ‘Stuck on You’ en ‘Little Miss Sunshine’. Jammer dat Kinnear niet vaker te zien is in een grotere film want acteren kan hij. Ook hier zet hij een geloofwaardige personage neer wiens bezeten strijd om gerechtigheid duidelijk invloed heeft op zijn karakter. Dat het gezin van Kearns hieronder lijdt, is evident. De strijdbare vader wordt voor de keuze gesteld: zijn gezin of de slopende juridische strijd. Kearns kiest voor het laatste. Laura Graham speelt overtuigend zijn vrouw Phyllis die het moeilijk kan verkroppen dat haar man zijn gezin verwaarloost. Ook zijn er leuke bijrollen van Alan Alda als advocaat en Dermot Mulroney als zakenpartner.

De film lijkt op het eerste gezicht een typische “feel good” film waarin een David/eenling het opneemt tegen de Goliaths in de wereld. Maar er wordt geprobeerd een diepere laag in te voegen door het uit elkaar vallen van Kearns’ relatie met zijn gezin en vooral die met zijn vrouw te tonen. Hierdoor krijgt de film een tragisch/dramatisch randje mee wat goed werkt. Jammer is wel dat de film als geheel nogal vluchtig aandoet. Telkens worden er sprongen in de tijd genomen die ook op het scherm worden aangekondigd, “3 jaar later”, “een paar maanden later”, etcetera. Misschien dat er sommige scènes zijn uitgesneden die het verhaal nog iets meer body hadden kunnen geven? Niettemin een prima film met een goede rol voor Kinnear.

Joost Hoedemaeckers