Fleming (2014)

Regie: Mat Whitecross | 180 minuten | biografie, drama | Acteurs: Dominic Cooper, Lara Pulver, Samuel West, Anna Chancellor, Rupert Evans, Lesley Manville, Pip Torrens, Camilla Rutherford, Annabelle Wallis, Dean Lennox Kelly, Stanley Townsend, Antonia Thomas, Tom Whitecross, Lee Asquith-Coe

James Bond. Spion 007. Welke man zou niet graag in de huid willen kruipen van dit charismatische karakter?  De man aan wie we James Bond te danken hebben, is Ian Fleming. Mat Whitecross regisseerde een prachtige, entertainende miniserie over de ‘verwekker’ van deze iconische Britse spion.

In ‘Fleming’ zien we Dominic Cooper als Ian Fleming. In het Londen van net voor de Tweede Wereldoorlog leidt hij het leven van een losbollige playboy: skiën in Kitzbühel (zijn eerste ontmoeting met de nazi’s), feesten en veel drank. Ian is het zwarte schaap van de familie. Broer Peter is een gevierd schrijver, zijn vader stierf een heldendood als militair en zijn alwetende moeder Evelyn, een lekkere ‘bitchy’ rol van Lesley Manville (‘Maleficent’, ‘Mr. Turner’), heeft zo haar twijfels over wat er van Ian terecht zal komen.

Ian, een slechte effectenmakelaar, wordt vanwege zijn goede Duits gerekruteerd door John Godfrey (fantastisch gespeeld door Samuel West), admiraal van de Britse marine. Als ‘commander’ Fleming werkt hij voor de inlichtingendienst. Ondertussen zien we hem ook als vrouwenmagneet. Twee vrouwen fungeren om en om als slapie: de blonde Muriel Wright (Annabelle Wallis uit “Peaky Blinders”) en de vurige lady Ann O’Neill (glansrol van Lara Pulver).

Ian ziet zijn nieuwe baan aanvankelijk als een groot avontuur, maar later neemt hij zijn taak steeds serieuzer. Tot aan een elitetroep training in Canada aan toe, want Ian wil uiteindelijk ook naar het front. Hij wil voor zijn land een verschil maken. Fleming schrijft in opdracht van de Amerikanen een blauwdruk voor wat later CIA zou gaan heten.

De serie is ‘op waarheid gebaseerd met fictieve elementen’. Okay, niet alles is historisch helemaal correct, maar met zo’n cast en met het prachtige decorum: who gives a f..k? Er wordt over de gehele linie goed geacteerd en vooral arrogante blaaskaak Cooper steelt de show. In de bijrollen krijgen we ‘gouden’ optredens van Samuel West en Anna Chancellor als Monday, de secretaresse van admiraal Godfrey.

‘Fleming’ bevat enkele zeer memorabele scènes (aflevering 1, explosie tijdens de kus van Ian en Ann en het heerlijke geschmier van de aan elkaar gewaagde Godfrey en Fleming) en is een feest voor het oog. De miniserie heeft een lekker tempo, een fascinerend verhaal en heerlijke ‘tongue in cheek’-humor die we kennen van de Britten. ‘Fleming’ is een serie over een man die maar wat graag zijn leven zou laten voor zijn land, maar die moeite had om zijn hart op het spel te zetten. Deze ‘spy story to end all spy stories’ MOET je gewoon gezien hebben. The name is Fleming, Ian Fleming…

Ruud Stift

‘Fleming’ verschijnt dinsdag 22 maart 2016 op DVD en blu-ray.