Flicka 2 (2010)
Regie: Michael Damian | 87 minuten | drama, familie | Acteurs: Patrick Warburton, Tammin Sursok, Emily Tennant, Clint Black, Reilly Dolman, Ted Whittall, Dwayne Wiley, Craig Stanghetta
‘Flicka 2′ is een brave en tikje suffe film over het rebelse meisje Carrie (Tammin Sursok) dat bij haar oma in Pittsburgh woont en zich graag uitleeft met haar skateboard. Als oma in de war raakt, mag ze van jeugdzorg niet meer voor haar zorgen en komt Carrie ineens terecht op de boerderij van haar stugge vader Hank (Patrick Warburton). Hij heeft haar sinds ze in de luiers lag niet meer gezien, nadat hij is gescheiden van Carries inmiddels overleden moeder en weet zich niet zoveel raad met deze situatie. Zijn ranch op de uitgestrekte vlakten van Wyoming is mijlenver verwijderd van het leven dat Carrie gewend was. Aanvankelijk mist ze de stad, haar vrienden en het feit dat ze geen bereik heeft met haar mobiel. Dan komt ze de wilde mustang Flicka tegen èn daarna de knappe Jake (Reilly Dolman). Uiteraard komt er ook een intrige om de hoek kijken, in de persoon van de arrogante Amy (Emily Tennant), wiens vader HD Walkers (Ted Whittal) eveneens een ranch heeft. Middels een vergezocht plotlijntje komt Flicka in handen van de Walkers, wat weinig goeds beloofd voor Flicka’s toekomst.
Hoewel de film op imdb.com in het genre “familiefilm” wordt gecategoriseerd en ongetwijfeld geschikt is voor jong en oud, mikt de film duidelijk op één doelgroep: de tienermeisjes die gek zijn op paarden. Wat dat betreft brengt ‘Flicka 2’ niets nieuws onder de zon: het is een typische film voor meisjes die van paarden houden en daarvan zijn er al vele tientallen gemaakt in de loop der jaren. Van ‘Black Beauty’, ‘National Velvet’ tot ‘The Black Stallion’ en uiteraard de directe voorganger, eveneens genaamd ‘Flicka’ voorop.
De titel is letterlijk het Zweedse woord voor “meisje” en komt oorspronkelijk van het boek “My Friend Flicka” van Mary O’Hara. Hierop is de eerste film uit 2006 èn een tv-serie ‘My Friend Flicka’ uit de jaren 1955-1956 gebaseerd. Voorspelbaarheid is troef in deze film en elke plotontwikkeling wordt mijlenver van te voren aangekondigd en volgt alle clichés uit dergelijke typen films. Scenarioschrijfster Jennifer Robinson heeft wellicht een cursusje scenarioschrijven gevolgd en volgt het standaard stappenplan voor een rechttoe-rechtaan verhaal, waarbij elk vakje aangevinkt kan worden. Brutaal grotestadmeisje komt op nieuw terrein, sluit vriendschap met paard, wordt verliefd op stoere, maar ook lieve jongen en raakt dan verstrikt in moeilijkheden en tegenslag. U hoeft geen vooruitziende blik te hebben, om de rest van het verloop van de film ook te voorspellen. En zo kabbelt alles maar een beetje voort. De ontwikkelingen hoeven niemand die het genre ook enigszins kent, zorgen te baren, wat een groot deel van de charme van een film als ‘Flicka 2’ weghaalt.
Sursok heeft een best aardige hoofdrol en haar karakter is, net als dat van vader Hank en Hanks hulp Toby (countryzanger Clint Black), nog enigszins uitgewerkt, hoewel ook daar niets bijzonders verwacht hoeft te worden. De rest van de cast heeft maar weinig te doen, behalve om het magere verhaal en het beeld op te vullen. Met de beeldvulling zit het overigens wel goed: er zijn prachtige natuuropnamen – met name uit de lucht – te zien. Toch wordt de kijker hier enigszins genept: de film werd geschoten in het Canadese British Columbia. Ronduit aanbevolen voor de liefhebbers van paardenfilms en een niet al te veeleisend en kritisch publiek.
Hans Geurts