Flicka (2002)

Regie: Guido van Gennep, Marco Vermaas | 11 minuten | drama, science fiction, korte film | Acteurs: Halina Reijn, Victor Löw, Cas Enklaar, Vera Beljajeva, Nicole van Nierop

Ver voor Joaquin Phoenix zijn hart verloor aan Samantha in ‘Her’ (2013), werd er al een enigszins vergelijkbare romance naar het witte doek gebracht in de korte film ‘Flicka’ (2002). In deze korte film, gemaakt in het kader van NTR Kort!, wordt Carl (gespeeld door Victor Löw) verliefd op zijn virtuele computervriendin Flicka (wat Zweeds is voor meisje). De rol van Flicka wordt vertolkt door Halina Reijn.

Flicka is eigenlijk een soort computerprogramma, dat – in tegenstelling tot Samantha in ‘Her’ – geen andere functie heeft dan het vermaken van de eigenaar. Ze heeft echter wel behoeften: eten, kleding, aandacht, die de eigenaar kan bevredigen door extra modules aan te schaffen. Wanneer de voedselmodules echter van de markt zijn gehaald, moet Carl alles op alles zetten om zijn geliefde Flicka in leven te houden. Het gebruiken van modules die over de datum zijn levert nog meer ellende op.

‘Flicka’ is een aardige short die aangeeft hoe gevaarlijk het is om afhankelijk te zijn van bepaalde producten. In het geval van Flicka is het natuurlijk overdreven, het wordt daar een zaak van leven of dood, maar je kunt je zeker voorstellen wat de makers hiermee bedoeld hebben. Ook de liefde voor artificial intelligence, begin van deze eeuw nog in de kinderschoenen, komt aan bod. Halina Reijn en Victor Löw spelen overtuigend, Cas Enklaar speelt een creepy reparateur in een scène waar meer dreiging van uitgaat dan het fragment met de Russische maffia. Soms overduidelijk groen scherm, maar toch een leuke film van Guido van Gennep, die later vooral naam maakt als cameraman (o.a. ‘Oorlogswinter’, ‘Sint’, ‘Mees Kees’).

Monica Meijer

‘Flicka’ verschijnt dinsdag 15 december 2015 op DVD (DVD-box 15 jaar Kort!).