Flickering Lights – Blinkende lygter (2000)

Regie: Anders Thomas Jensen | 109 minuten | actie, komedie, misdaad | Acteurs: Søren Pilmark, Ulrich Thomsen, Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Sofie Gråbøl, Iben Hjejle, Frits Helmuth, Ole Thestrup, Peter Andersson, Niels Anders Thorn, Henning Jensen, Solbjørg Højfeldt, Jesper Asholt, Helle Dolleris, Bent Mejding, Karen-Lise Mynster, Helle Virkner, Max Hansen, Thomas Bo Larsen, Tomas Villum Jensen, Lars Kaalund, Peter Reichhardt, Morten Gundel, Niciki Jensen, Adam Brix, David Munksgaard, Laura Drasbæk, Lars Nepper-Christensen, Sebastian Jessen, Andreas Andersen, Peter Lambert, Goran Spasojevic, Ove Rud

Bijzonder geslaagde mix tussen gangsterfilm, komedie en karakterstudie van regisseur Anders Thomas Jensen. In 1999 won hij een Oscar voor zijn korte film ‘Valgaften’, na de twee voorgaande jaren alleen een nominatie gekregen te hebben. De getalenteerde Jensen schreef ook het absurdistische en knotsgekke scenario voor deze film, die hij eveneens vakkundig regisseerde.

‘Flickering Lights’ (‘Blinkende lygter’) is niet voor de tere zieltjes geschikt in elk geval. Hoewel het op zich met de hoeveelheid geweld nog wel meevalt, zitten er een paar onaangename scènes in de film, vooral voor de dierenvrienden onder ons. Eekhoorntjes, koeien en diverse bosbewoners worden het slachtoffer van de schietgrage vrienden en de jager waar ze mee bevriend mee raken. Maar wie wel in is voor een flinke portie inktzware humor en politiek-incorrecte acties, zal aan de film veel lol beleven. Ondanks de komische gebeurtenissen, heeft Jensen wel degelijk een boodschap aan zijn publiek over te brengen. Zo laat hij bijvoorbeeld zien hoe een viertal vrienden, Torkild, Arne, Peter en Stefan, weten los te komen van hun disfunctionele families. Met grappige, maar tegelijkertijd wrange en bittere flashbacks blijkt dat het afschudden van hun afkomst en hun broederband tot de criminaliteit heeft geleid. Niet dat ze erg goed zijn in de misdadige carrière waar ze voor gekozen hebben. De aanvoerder van hun clubje, Torkild (Søren Pilmark) is een melancholieke en wandelende wet van Murphy. Alles om hem heen gaat fout. In een bij vlagen hilarische opening komt hij van de ene ellende in de andere terecht. Naast de in de synopsis genoemde mini-rampen, gaat een overval op een vrachtwagen met sigaretten jammerlijk mis als blijkt dat het het verkeerde merk is en krijgt hij van zijn vrienden een AK-47 cadeau. Deze nietsnutten en lichtelijk contactgestoorden zijn de coke-verslaafde Peter (Ulrich Thomsen), de wapenzieke Arne (Mads Mikkelsen) en de sullige Stefan (Nikolaj Lie Kaas). De laatste neemt ook nog zijn vriendin Hanne (Sofie Gråbøl) mee, die niets weet van het werk dat zij doen en denkt dat het wapen nep is. De kansen lijken te keren als ze voor zijn baas “De Eskimo” (Peter Andersson) een opdracht krijgen om een koffer te stelen. Als de koffer vier miljoen Deense kronen blijkt te bevatten, overtuigt Torkild hem op op de vlucht te slaan. Maar algauw stranden ze door een combinatie van een schotwond en autopech in een verlaten restaurant.

Daar komen ze nog gekkere personages tegen, Carl (Frits Helmuth) die voor een dokter door moet gaan, maar vooral bezig is om zich kapot te zuipen en de fanatieke jager Alfred (Ole Thestrup). Beide plattelandsbewoners hebben bizarre filosofieën over het leven, het bewaren van bier in de grond en het koken van fatsoenlijk eten. Het is allemaal heerlijk over de top en erg energiek opgediend door Jensen en fraai in beeld gebracht door Eric Kress. Ook de acteurs leveren stuk voor stuk prima werk en zetten interessante personages neer. Binnen de context van het verhaal zijn hun beweegredenen en gedrag ook volstrekt geloofwaardig. De uitschieter van de uitstekende spelende cast is Mikkelsen. Hij is onvoorspelbaar en psychopatisch, maar van begin tot einde is hij eigenlijk ook wel sympathiek. Een knappe prestatie, terecht ook dat hij ook inmiddels ook internationaal erkenning heeft gekregen voor zijn acteertalent.

‘Flickering Lights’ is een aanwinst voor de Deense cinema en eigenlijk een “must see” voor iedere filmliefhebber.

Hans Geurts

Waardering: 4.5