Flightplan (2005)

Regie: Robert Schwentke | 98 minuten | actie, drama, thriller | Acteurs: Jodie Foster, Peter Sarsgaard, Sean Bean, Kate Beahan, Michael Irby, Assaf Cohen, Erika Christensen, Shane Edelman, Mary Gallagher, Haley Ramm, Forrest Landis, Jana Kolesarova, Brent Sexton, Marlene Lawston, Judith Scott, Victoria Park, John Benjamin Hickey, Matthew Bomer, Christopher Gartin, Bess Wohl, Kirk B.R. Woller, Stephanie Faracy, Cooper Thornton, Eva Plackner, Amanda Brooks, Jesse Burch, Greta Scacchi

De jonge weduwe Kyle Pratt heeft het in de Amerikaanse thriller ‘Flightplan’ behoorlijk slecht getroffen. Een week nadat haar man van het dak is getuimeld, verdwijnt haar dochtertje spoorloos tijdens een intercontinentale vlucht van Berlijn naar New York. Aangezien de kans vrij klein is dat het kind het vliegtuig is uitgegooid, gaat de geplaagde Kyle naarstig op zoek. Zij heeft daarbij het voordeel dat ze als vliegtuigingenieur het vliegtuig als haar broekzak kent maar het nadeel dat haar medepassagiers en de bemanning twijfelen aan haar verstand. Het allergrootste nadeel is echter, zowel voor Kyle als voor de kijker, dat de scenaristen een ongelooflijk potje van deze film hebben gemaakt.

Gelukkig heb je dat in het eerste uur nog niet zo in de gaten. De Duitse regisseur Robert Schwentke strooit met sfeervolle beelden, van het besneeuwde Berlijn en van het prachtige luchtschip, een fantasievol gevaarte met twee verdiepingen, een lounge en allerlei verborgen hoeken en gaten. Daarbij is het eerste uur nog redelijk spannend en valt er ook wel te genieten van bekwaam acteerwerk, vooral van Peter Sarsgaard, Sean Bean en Erika Christensen.

Maar na het eerste uur is het uit met de pret. Op het moment dat het verhaal zijn geheimen prijsgeeft, blijkt alles te gaan om een misdadig plannetje dat niet alleen enorm vergezocht is maar dat ook iedere logica ontbeert. Zeker als je na afloop de film nog eens in gedachten afspeelt, tref je zoveel onwaarschijnlijkheden, toevalligheden en willekeurige handelingen, dat het een wonder is dat dit scenario groen licht heeft gekregen van de producenten.

Maar niet alleen het verhaal vormt een probleem. Ook het karakter van hoofdpersonage Kyle zorgt voor ergernis. Dat een moeder volledig in paniek raakt bij de verdwijning van haar kind is logisch, maar wat Kyle daarna allemaal uitvreet om toch haar zin door te drijven, wekt bepaald geen sympathie. De wijze waarop Jodie Foster deze vrouw neerzet, met het fanatisme en de onbuigzaamheid van een commando in opleiding, zorgt ervoor dat je je ook liever niet met dit personage identificeert.

Het zou wat al te gemakkelijk zijn om een recensie als deze te eindigen met woorden als crash, noodlanding of rampvlucht. Het zou ook niet terecht zijn, want het eerste deel van deze film is zeker de moeite waard. Maar eens te meer blijkt dat een geslaagde thriller het niet kan stellen zonder een coherent en waterdicht scenario. Zo niet, dan is het resultaat gegarandeerd even twijfelachtig als dit halfbakken ‘Flightplan’.

Henny Wouters

Waardering: 2

Bioscooprelease: 10 november 2005