Flirting with Forty (2008)

Regie: Mikael Salomon | 87 minuten | drama, komedie, romantiek |Acteurs : Heather Locklear, Robert Buckley, Vanessa Williams, Cameron Bancroft, Sam Duke, Anne Hawthorne, Chelah Horsdal, Stefanie von Pfetten, Jamie Bloch, Ted Whittall, Christy Greene, Tracy Trueman, Katie Westman, James Brennan, Thomas Meharey, Joe Norman Shaw, Timothy D. Lechner, Hamish Boyd, James Bright, Kehaulani Lee, James Chan

Aardige romantische komedie met hoofdrollen voor aantrekkelijke hoofdrolspelers die er gelikt uitziet en makkelijk wegkijkt. Tegelijkertijd is dat ook een beetje de makke van deze film: het is allemaal net even iets te gladjes en te mooi om waar te zijn. Maar voor wie in hedendaagse sprookjes en de ware liefde gelooft, is deze film op het lijf geschreven.

De film ontleent haar titel aan het gelijknamige boek van Jane Porter, die in werkelijkheid min of meer hetzelfde meemaakte en waarop de gebeurtenissen gebaseerd zijn. De vrouwelijke hoofdrol is voor Heather Locklear als Jackie, een binnenhuisarchitect die haar eerste Kerst als gescheiden vrouw doorbrengt. Haar ex-man Daniel (Cameron Bancroft) is er vandoor gegaan met een veel jongere vrouw en Jackie zorgt nu voor hun twee kinderen Will (Sam Duke) en Jessica (Jamie Bloch). Haar vriendinnen zien met lede ogen aan hoe ze zich erdoor probeert te slepen, met name Kristine (Vanessa Williams).

Vanuit het saaie Denver met de dagelijkse sleur komt Jackie dan in het paradijselijke Hawaï terecht, waar ze leert surfen van de flink afgetrainde Kyle (Robert Buckley). En het blijft niet allen bij surfen. En ook niet bij “flirten” alleen, dus wat dat betreft dekt de titel de lading niet helemaal.

Thuis krijgt ze natuurlijk kritiek van alle kanten: de hypocriete Daniel (die immers zelf ook een relatie heeft met een jonger iemand) verwijt haar een slechte moeder te zijn, haar vriendinnenclubje – mede ingegeven door jaloezie – vinden dat het grote verschil in leeftijd echt niet kan en Jackie wordt er radeloos van. Kyle is bovendien niet van plan om Hawaï te verlaten en Jackie heeft al haar verantwoordelijkheden in Denver liggen.

De film werkt het standaard stramien van de rom-com trouw af: er komt een crisis (in dit geval een niet al te ernstig ongeluk), de relatie gaat door een dal et cetera. Uiteraard is de ex-man een schoft, waarbij Bancroft een heel erg onsympathiek personage speelt, die pas heel laat iets van zijn eendimensionale karakter verliest en zijn de kinderen twee schattige prepubers die aanhankelijk, beleefd en hun moeder al het geluk van de wereld gunnen.

Het is allemaal erg voorspelbaar en het zou vervelend zijn geworden zonder de goede regie, de prettige sfeer die er heerst en vooral het goede tegenspel dat Locklear en Buckley elkaar geven. Er springt duidelijk een vonk over tussen die twee – je kunt het goed acteerwerk noemen, maar dat is in Locklears geval wellicht iets te veel eer – en ze vormen een geloofwaardig en leuk koppel. In dit genre is dat wel een absolute voorwaarde dat de kijker ervan overtuigd is dat deze tegenpolen elkaar ook echt aantrekken. Williams is overigens ook goed op dreef in een vrij ondankbare bijrol als beste vriendin. Hierdoor is ‘Flirting with Forty’ gewoon een leuke film geworden die een goed gevoel geeft.

Wat overigens wel storend is, is de manier waarop Locklear zich soms gedraagt. Voor een vrouw die er op haar leeftijd nog zo goed uitziet (met 46 à 47 is ze overigens wel een tikje ouder dan de 39 en 40 die ze uit zou moeten beelden) is ze wel heel gemaakt onzeker over haar uiterlijk. Het is erg ongeloofwaardig dat ze zich zo schaamt voor haar figuur en met name haar buik, omdat ze twee kinderen heeft gebaard. Even later staat ze in een door Kyle gekochte bikini vrolijk op een surfplank en wordt het wel pijnlijk duidelijk dat er een groot verschil zit tussen haar licht hysterische dialoog en haar daadwerkelijke uiterlijk.

‘Flirting with Forty’ was één van de best bekeken tv-films in 2008 en een aangenaam tijdverdrijf voor bijna anderhalf uur. Zet het verstand op nul, verwacht geen verrassingen en je wordt gegarandeerd vermaakt.

Hans Geurts