Floating Skyscrapers – Plynace wiezowce (2013)

Regie: Tomasz Wasilewski | 93 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Mateusz Banasiuk, Marta Nieradkiewicz, Bartosz Gelner, Katarzyna Herman, Olga Frycz, Izabela Kuna, Miroslaw Zbrojewicz, Mariusz Drezek, Katarzyna Maciag, Michal Grzybowski, Aleksandra Bednarz, Katarzyna Roslaniec

‘Floating Skyscrapers’ is een gedurfde film: in het homofobe Polen is het centrale thema van de film – een jongen die langzamerhand zijn seksuele voorkeur leert kennen – niet gebruikelijk. Niet alleen filmmaker Tomasz Wasilewski, maar ook zijn cameraman Jakub Kijowski beschikt over veelbelovende kwaliteiten: de film is prachtig geschoten, elk beeld is een plaatje en er spreekt een merkbaar respect en liefde uit voor het filmvak. Op verhalend vlak schiet ‘Floating Skyscrapers’ wel wat te kort: niet alleen is het verhaal van een met zijn identiteit worstelende jongere al vaker verteld, het lukt niet om binding met de personages te krijgen, waardoor de film op papier meeslepender lijkt dan het is.

Het ambitieuze zwemtalent Kuba heeft al twee jaar een vriendin, Sylwia. Tijdelijk wonen ze samen in zijn moeders huis. De relatie tussen moeder en vriendin – beiden bezitterig en aanhankelijk – is niet zo heel goed, maar Kuba heeft andere dingen aan zijn hoofd. De laatste tijd voelt hij zich meer en meer aangetrokken tot mannen. Hij komt aan die verlangens tegemoet door anonieme seks met ze te hebben in de herentoiletten van het zwembad waar hij traint voor olympisch goud. Op een feestje waar hij met en dankzij Sylwia is, ontmoet hij de jonge student Michal en het klikt onmiddellijk. De zich in een rap tempo ontwikkelende relatie wordt door Sylwia met argusogen bekeken. Zonder dat er nog maar een woord over de wederzijdse aantrekkingskracht is geuit door één van de twee, heeft ze al door dat er iets speelt.

De drie belangrijkste acteurs maken een behoorlijke indruk. Hoofdrolspeler Mateusz Banasiuk ziet er jonger uit dan de twintiger die hij voor moet stellen, maar overtuigt als de ietwat egocentrische Kuba. Jammer genoeg krijgt de kijker vooral geen vat op hem als persoon: zijn motieven blijven meer dan eens een raadsel. Love interest Bartosz Gelner als Michal biedt goed tegenwicht en schittert in een memorabele coming-out scène tijdens een familiediner. Marta Nieradkiewicz als Sylwia heeft geen makkelijke rol, maar zet een goede prestatie neer.

Wasilewski laat er geen misverstand over bestaan: in het katholieke Polen waar ‘Floating Skyscrapers’ zich afspeelt, is homoseksualiteit niet iets waar je blij mee mag zijn. Zijn grauwe, afwisselend poëtisch dromerig en rauw-realistisch geschoten film heeft een benauwende sfeer en dankzij het gekozen verloop van het verhaal laat hij de kijker gedeprimeerd achter.

Monica Meijer

‘Floating Skyscrapers’ verschijnt vrijdag 11 april 2014 op DVD.