Floris (2004)

Regie: Jean van der Velde | 100 minuten | komedie, familie, avontuur | Acteurs: Michiel Huisman, Daan Schuurmans, Birgit Schuurman, Linda van Dyck, Kees Boot, Bavo Galema, Victor Löw, Loes Wouterson, Yannick van de Velde, Bastiaan Ragas, Hans Somers, Casper van der Loo, Bob van Tol, Henk Poort, Tom Jansen, Camilla Siegertzs

De meeste mensen zullen wel bekend zijn met de oude zwart-wit serie ‘Floris’ uit 1969 van Paul Verhoeven met Rutger Hauer in de hoofdrol. De serie speelde zich af in de middeleeuwen. Samen met zijn trouwe partner Sinadala beleefde Floris veel avonturen. De serie was enorm populair en heeft de carrière van Rutger Hauer op nationaal niveau erg goed gedaan. De serie werd geschreven door Gerard Soeteman. Hij heeft nu ook het scenario voor de film op zich genomen. Onder leiding van regisseur Jean van der Velde is ‘Floris’ nu naar het witte doek gebracht. Rutger Hauer bedankte voor de eer om in de film te spelen. We zien hem nu dan ook alleen maar in een zwart-wit stukje van de oude serie. Victor Löw speelt de zoon van de enige echte Floris van Rosemond (Rutger Hauer). Hij heet toevallig ook Floris, net als zijn zoon gespeeld door Michiel Huisman.

‘Floris’ is een avonturenfilm geworden die zich richt op jongeren. Om vooral die jonge mensen naar de bioscoop te krijgen is er gekozen om de film te laten produceren door Johan Nijenhuis en komen er een aantal bekende jonge acteurs in voor als Daan Schuurmans en Michiel Huisman. In haar filmdebuut zien we zangeres Birgit Schuurman als de Chinese Pi die Floris jr bij staat in zijn strijd. De film bevat verder veel typisch Nederlandse dingen zoals molens, kazen en schaatsen. Verder is er veel aandacht besteed aan de kostuums, het decor en de locaties. Dit is allemaal heel goed gedaan, je waant je al snel in het riddertijdperk van Bourgondië en Gelre.

Het verhaal zelf stelt helemaal niets voor, dit is een punt waar meer aandacht aan besteed had mogen worden. Zoon Floris is toneelspeler en hij wordt niet serieus genomen door zijn vader. Pa Floris vindt dat zijn zoon de naam Floris niet waard is. Zoon wil zichzelf bewijzen door het verloren relikwie van zijn vader terug te halen en de schurken te verslaan. Het relikwie waar iedereen naar op zoek is bevat magische krachten. Dit relikwie is de ijzeren spijker waarmee Jezus aan het kruis genageld werd, tja…

Jean van der Velde heeft betere en zeker leukere films afgeleverd dan deze avonturenfilm (‘Lek’ en ‘All Stars’). Dat is jammer, want ‘Floris’ had een film kunnen zijn om een groot publiek te vermaken. De film is dan wel mooi aangekleed en dat zorgt voor een plezierige kijkervaring maar dit is helaas niet voldoende. ‘Floris’ heeft te weinig actie, spanning en goede humor om interessant te blijven. Er is dan ook gekozen voor een jonge doelgroep en vooral door de Bassie en Adriaan-achtige schurken zal deze film wel heel leuk zijn voor kinderen. De liefhebbers van de vroegere serie ‘Floris’ kunnen deze film misschien beter mijden en weer lekker de oude zwart-wit serie bekijken waarin Rutger Hauer nog de held is.

Marvin Heineman


Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 16 december 2004