Flower & Garnet (2002)

Regie: Keith Behrman | 103 minuten | drama | Acteurs: Colin Roberts, Callum Keith Rennie, Jennie McGregor, Kristen Thomson, Dov Tiefenbach, Arnie Walters

De titel van deze film lijkt te suggereren dat de hoofdrollen in deze film gelijkelijk verdeeld zijn tussen zus en broer. ‘Flower & Garnet’ gaat echter vooral over Garnet, het achtjarige broertje van de zestienjarige Flower. En dat is een goede keuze geweest van regisseur Keith Behrman.

Garnets jonge leven is een aaneenschakeling van grote drama’s die doodstil worden beleefd en verwerkt. De kleine jongen draagt een loodzware last met zich mee, omdat hij zich bewust is van wat zijn geboorte met zich heeft meegebracht: de dood van zijn moeder. Geen wonder dus dat Garnet zo triestig uit z’n ogen kijkt. Maar ook dat wordt maar moeilijk door anderen geaccepteerd: als hij niet al meewarig wordt aangekeken, dan wordt hem wel gevraagd om weg te gaan omdat hij de sfeer bederft met z’n ongelukkige blik of zijn vragen over dood en pijn.

Dat een achtjarige jongen de hoofdpersoon is in een film, die uiteindelijk gaat over leven en dood en over geboren worden en sterven, geeft ‘Flower & Garnet’ een subtiliteit die nog eens wordt versterkt door de esthetische en rustige stijl waarin de film zich aan het oog voorbij trekt. Die rust is ook wel nodig want Garnet, Flower en Ed zijn eigenlijk zwaar getraumatiseerde personen die elkaar zouden moeten kunnen helpen, maar niet verder komen dan halfslachtige pogingen met vaak averechts effect.

En dan raakt Flower, op het oog de meest stabiele van de drie, nog zwanger ook waardoor ze tijdelijk uit het leven van Garnet verdwijnt. Het resultaat is dat Garnet en Ed samen achterblijven. En ‘samen’ betekent in dit geval gewoon ‘alleen’.

Zo nu en dan lijkt ‘Flower & Garnet’ dan ook te bezwijken onder de zwaarte van de thematiek. Ook al omdat bijvoorbeeld de rol van Ed, als emotieloze vader, soms te veel wordt vertaald naar een bijna geheel apathisch figuur. Dat komt de dynamiek en geloofwaardigheid van sommige scènes niet ten goede.

De meest zware rol, die van Garnet, wordt echter zeer knap vertolkt door Colin Roberts (geb. 1993). Zijn stille beleving van verdriet, angst, boosheid maar ook nieuwsgierigheid, worden indrukwekkend weergegeven. De ontwikkeling van zijn persoon wordt met subtiele details weergegeven. Wat eerst nog een typische ontdekkingstocht is van een achtjarige jongen, op zoek naar miertjes of nieuwsgierig aarde proevend, wordt later een onrustbarende rooftocht op onschuldige dieren met het pistool van zijn vader.

Dat sentimentaliteit soms lichtjes de kop opsteekt is het gevolg van het voortdurend jongleren van regisseur Behrman met de grote thema’s leven en dood. Wie echter met een open blik kijkt naar ‘Flower & Garnet’ ontdekt vanzelf Behrmans oog voor details, die allemaal inhoudelijke ondersteuning geven aan het verhaal.

Langzaam maar zeker kom je tot de ontdekking dat in ‘Flower & Garnet’ op knappe en overtuigende wijze wordt gekropen in de leefwereld van het trieste leven van een achtjarige jongen. Die intelligentie en precisie compenseren ruimschoots voldoende de niet allemaal even interessante acteurs en het gebrek aan dynamiek. ‘Flower & Garnet’ is een film die op de sterke punten genoeg indruk maakt om de zwakke punten te kunnen vergeven.

Daniël Brandsema