Flushed Away (2006)

Regie: Henry Anderson, David Bowers, Sam Fell | 85 minuten | animatie, komedie, familie | Originele stemmencast: Kate Winslet, Hugh Jackman, Ian McKellen, Andy Serkis, Bill Nighy, Shane Richie, Susan Duerden, Jean Reno, Douglas Weston | Nederlandse stemmencast:Huib Dikstaal, Tara Elders, Jerome Reehuis, Cees Geel, Ewout Eggink, Bartho Braat, Serge-Henri Valcke

‘Flushed Away’ is de derde animatiefilm van het Brits-Amerikaanse koppel Dreamworks en Aardman Studio’s. De vorige twee, ‘Chicken Run’ en ‘Wallace and Gromit: The Curse of the Were-Rabbit’ waren zowel artistiek als commercieel uiterst succesvol. Bij die films was vooral Aardman verantwoordelijk voor de artistieke inhoud. Door de claymation (stopmotiontechniek met kleipoppen) en onmiskenbaar Britse humor onderscheidden deze films zich duidelijk van de concurrentie en dat was in de hausse aan animatiefilms ook hard nodig. Bij ‘Flushed Away’ lijkt Dreamworks een stevige vinger in de pap te hebben en dat is geen goed nieuws.

Omdat in deze film nogal wat stromend water voorkomt en dit nauwelijks in claymation is na te bootsen, is ‘Flushed Away’ de eerste Aardmanproductie die volledig met behulp van CGI (zeg maar computers) is gemaakt. Geen slechte zaak, want terwijl de karakters nog altijd iets kleipopperigs hebben, ogen de decors mooier dan ooit. Vooral het ondergrondse London, een miniatuurversie van die stad maar dan opgebouwd uit afgedankte huishoudelijke apparaten, ziet er prachtig uit. Daarnaast hebben de personages wat meer mogelijkheden qua beweging en expressie en ook dat pakt goed uit.

Wat een stuk minder goed uitpakt is het script en zijn uitwerking. Het verhaal en de humor onderscheiden zich in weinig van al die Amerikaanse animatiefilms die we de afgelopen jaren al hebben gezien. Er zijn weer de nodige verwijzingen naar andere films, er is veel slapstick, er wordt met een knipoog naar andere culturen gekeken, er is opnieuw een gedomesticeerd dier dat het vrije leven moet leren kennen en er zijn wat onnozele grapjes met scheten en boeren voor de allerkleinsten. Tot overmaat van ramp krijgen we ook weer de nodige Amerikaanse levenslesjes geserveerd. Voor wie het nog niet wist: familie is echt héééél belangrijk en zelfs een rat van bescheiden afkomst kan alles bereiken in zijn leven als hij maar echt wil.

Hoewel er inhoudelijk dus weinig nieuws is onder de zon, hoeft niemand zich te vervelen bij ‘Flushed Away’. De humor is bekend maar wel van een redelijk hoog niveau, met een stel briljant zingende rioolslakken als meest geslaagde gag. Ook het verhaaltje is best leuk en de stemacteurs doen het allemaal prima. Dat maakt ‘Flushed Away’ een redelijk geslaagde animatiefilm, maar opnieuw een die zich nauwelijks van de concurrentie weet te onderscheiden. Dat maakt het ontbreken van het ‘echte’ Aardmangevoel nogal schrijnend. Waar je Wallace and Gromit nog het best kon genieten met een stukje Edammer kaas, is ‘Flushed Away’ een film voor een grote bak popcorn. En dat is toch echt een groot verschil.

Henny Wouters

Waardering: 3

Bioscooprelease: 29 november 2006