Fly (2022)

Recensie Fly CinemagazineRegie: Patty Stenger | 2 minuten | animatie, korte film

Patty Stenger is van vele markten thuis. Ze begon in de jaren negentig van de vorige eeuw als scenariste, onder andere van bedrijfsfilms voor de Rabobank, de Nederlandse Spoorwegen en Gall & Gall. Niet veel later produceerde ze ook films, met haar productiebedrijf Zee won ze internationaal vele prijzen voor haar korte speelfilms, animatiefilmpjes en webseries. Maar ze schreef ook voor Sesamstraat en “Meiden van de Wit”, en verder was ze oprichter en artistiek leider van theatergroep Maccus. Haar twee romans “Zuidas” (2014) en “Vintage” (2017) konden eveneens op goede kritieken rekenen. In 2020 won de duizendpoot een Gouden Kalf met het door haar geschreven en geregisseerde ‘See Me’ (categorie Beste Korte Film). Voor de reeks Ultrakort in 2022 maakte Patty Stenger ‘Fly’.

Het onderwerp familierelaties is een terugkerend thema in Stengers recente werk. In ‘See Me’ zagen we de wereld vanuit het oogpunt van een klein meisje, die maar niet de aandacht van haar moeder krijgt. In de voor Omroep Max geschreven serie “Maud & Babs” (2021, met Rifka Lodeizen en Loes Luca) gaat het over een dochter die mantelzorger is voor haar dementerende moeder en in haar boek “Vintage” gaat het ook over een familie met alle miscommunicaties, machtsspelletjes die bij het echte leven horen. In de korte animatiefilm ‘Fly’ liggen de verhoudingen al meteen bloot: een bejaarde vrouw zit in haar woonkamer, waar haar dochter druk in de weer is haar moeder het naar het zin te maken. Maar zit mams wel op die bemoeienis te wachten?

De animatiestijl is ruw en ongepolijst, de kleuren overwegend in het roze, blauw en paars-spectrum. Sommige uiterlijke kenmerken zijn overdreven aangezet: zoals de wimpers van de dochter, haar enorme pupillen en de hangwangen en -borsten van de moeder. Soms is het perspectief dat van een fisheye-lens, wat een grappig effect heeft. De vliegen hebben een mooie symbolische betekenis. ‘Fly’ laat duidelijk zien dat we ons niet teveel in andermans leven moeten mengen, zeker niet als daar niet om gevraagd is. Mooie boodschap in een grappig, maar ook wel melancholisch stemmend animatiefilmpje.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Speciale vertoning: Nederlands Film Festival 2022