Flying Virus – Killer Buzz (2001)

Regie: Jeff Hare | 95 minuten | actie, science fiction, horror | Acteurs: Gabrielle Anwar, Rutger Hauer, Craig Sheffer, Duncan Regehr, Jason Brooks, David Naughton, Mark Adair-Rios, Hunter Bodine, Adam Wylie, Robin Wilson, Lisa Wilhoit, Gary Littman, Patrícia Rizzi Bitondi

Soms is het beter een film te gaan bekijken zonder daarover verwachtingen te hebben. Bij ‘Flying Virus’ kun je er beter vanuit gaan dat het tegenvalt, misschien dat het dan nog uit te zitten is. Hoewel het verhaal zelf best wel wat potentie heeft, is de film van een bedroevend niveau.

Een journaliste is neergeschoten als ze op reportage is in de Amazone. Wanneer ze wonderbaarlijk snel genezen is, besluit ze terug te gaan de plek des onheils. Hier treft ze grote kisten aan met genetisch gemanipuleerde killer bees. Deze bijen worden door een groep Amerikanen gebruikt om de plaatselijke bevolking uit te roeien. Een mysterieuze groep, de Shadow People, heeft een medicijn gevonden tegen de dodelijke bijensteken.
Ondertussen probeert een Amerikaanse dokter een kist met de bijen mee te smokkelen in een vliegtuig, om er in Amerika grof geld mee te verdienen. Ann komt hier net te laat achter, de kist met bijen bevindt zich al in het vliegtuig dat inmiddels is opgestegen. Tot overmaat van ramp is er zoveel turbelentie dat de kist kapotgaat en de hele zwerm bijen ontsnapt. Ann moet dus naar de Shadow People om hun medicijn zien te vinden, voordat alle inzittenden gedood worden door de bijen.

Het is overduidelijk dat de makers van de film geen groot budget hadden, dat hoeft niet erg te zijn er zijn namelijk heel veel films die, ondanks hun kleine budget, nog prima gemaakt zijn. ‘Flying Virus’ valt alleen niet in deze categorie. Sommige scènes worden gewoon meerdere keren gebruikt, de special-effects zijn van een bedroevend niveau en zelfs de geluidseffecten zijn zwaar onder de maat. De bijen zien er helemaal niet eng uit, maar eerder schattig. Om toch de indruk te wekken dat het gevaarlijker killer bees zijn, hebben de makers elke keer dat de bijen in beeld komen er een gigantisch bijengezoem achter gezet, dit geluid is echter zo hard, dat het niet realistisch overkomt.

Grote delen van de verhaallijn zijn al niet van een hoog niveau. Op een gegeven moment weet een scholier in te breken in een bepaald systeem waardoor hij het voor elkaar krijgt een raket zodanig van richting te veranderen dat deze net niet het vliegtuig raakt. Natuurlijk is het lastig om een manier te bedenken hoe een vliegtuig een geprogrammeerde raket kan ontwijken, maar op deze manier worden de kijkers toch wel erg onderschat. De makers hebben geprobeerd ook nog een politiek subplot in het scenario te weven. Ze hadden dit beter helemaal weg kunnen laten of er meer aandacht aan besteden. Nu geven ze veel meer speeltijd aan onbenullige scènes en gebeurtenissen die je al van mijlenver ziet aankomen.

Rutger Hauer speelt ook een rol in deze film, maar jammer genoeg is het niet echt een grote rol. Hauer is de bad guy die achter de bijen zit en hiermee grote dorpen wil uitroeien. De meeste tijd zie je hem bevelen uitdelen en in zijn portofoon roepen dat ze iemand moeten neerknallen. Toch speelt hij dit wel geloofwaardig. In tegenstelling tot Gabrielle Anwar die journaliste Ann speelt. Zij acteert alsof ze er zelf niet in gelooft.

‘Flying Virus’ is dan ook echt een film die je maar een keer kijkt, vervolgens ergens weg legt en totaal vergeet. Ben je van plan om deze film te bekijken, neem hem dan vooral niet al te serieus.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 1.5