Follow Me (2020)

Recensie Follow Me CinemagazineRegie: Will Wernick | 92 minuten | avontuur, horror | Acteurs: Keegan Allen, Holland Roden, Denzel Whitaker, Ronen Rubinstein, Pasha D. Lychnikoff, George Janko, Siya, Daniyar, Dimiter D. Marinov, Emilia Ares, Yevgeniy Kartashov, Andrei Runtso, Inja Zalta, Kimberly Quinn, Ravil Isyanov, Caleb Dolden, Sebastian L Hunt, Tristan Lee Griffin

De immens populaire vlogger Cole wordt door vrienden verrast met een snoepreisje naar de Russische metropool Moskou. Het doel: spelen in een van de exclusiefste escaperooms ter wereld. Een kolfje naar de hand van Cole, die een voorliefde heeft voor extreme uitdagingen. Ondanks dat hij lichte twijfels heeft over het avontuur, gaat Cole de uitdaging aan. Eenmaal aangekomen op Russische bodem ontmoeten hij en zijn vrienden Alexei, de steenrijke eigenaar van de escaperoom en iemand die blijkbaar zo invloedrijk is dat zelfs de douaniers op de Moskouse luchthaven angstig in elkaar kruipen als hij de beambten vermanend toespreekt.

Eenmaal in de escaperoom, die eruitziet als een verlaten gevangenis uit het Sovjettijdperk, verandert de zoektocht naar adrenaline-opwekkende gekkigheid al gauw in een huiveringwekkende beproeving, compleet met puzzelkamers vol archaïsche, angstaanjagende martelapparaten en sadistische beulen. Hoewel Alexei zijn Amerikaanse gasten vooraf op het hart drukt dat ze ondanks het hoge realiteitsgehalte van de op hen wachtende beproevingen ‘altijd veilig zullen zijn’, verdwijnt die boodschap als sneeuw voor de zon.

‘Follow Me’ is een film die thematisch duidelijk inhaakt op ‘Escape Room’ (2019, Adam Robitel) en ‘Hostel’, twee films binnen het horrorgenre die verrassend veel commercieel succes oogstten. Voeg daar nog een vleugje ‘Saw’ aan toe en je weet wat voor vlees je in de kuip hebt. Toch blijft ‘Follow Me’ een beetje achter bij zijn filmische voorbeelden. De puzzels zijn niet zo ingenieus als die in ‘Saw’, de karakters zijn zwakker en minder sympathiek dan de hoofdprotagonisten in ‘Escape Room’ en de martelhorror is minder grafisch dan de zieke uitwassen van de menselijke geest die ‘Hostel’ de kijker voorschotelt. Bovendien komt ‘Follow Me’ te traag op gang voor een niet overdreven lange horrorprent. Het inleidende deel had gerust een stukje korter gekund, zeker omdat er weinig aan karakterontwikkeling wordt gedaan. De hoofdpersonen zijn vooral bezig met het strelen van hun ego’s en koortsachtig bijhouden van het aantal volgers.

Naar het einde toe wint de film aan spanning en vaart, wat zelfs uitmondt in een aardige twist en vermakelijke finale. Overall is dat echter te weinig om van ‘Follow Me’ een echt gedenkwaardige horrorbelevenis te maken.

Frank Heinen

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 16 juli 2020
DVD- en blu-ray-release: 27 november 2020