Forget Me Not (2009)

Regie: Tyler Oliver | 99 minuten | horror, thriller | Acteurs: Carly Schroeder, Cody Linley, Brie Gabrielle, Chloe Bridges, Jillian Murray, Micah Alberti, Brittany Renee Finamore, Sean Wing, Zachary Abel, Alex Mauriello, Courtney Biggs, Joey Luthman, Sacha Edwards, Saige Ryan Campbell, Kylie Chalfa, Robby D. Bruce, Bella Thorne, Kenton Duty, Christopher Atkins, Dan Gauthier, Julie Janney, Mark Kemble, Barbara Bain, Sam Endicott, Fiona Goodwin, Marc McTizic

Sandy Channing lijkt het allemaal mooi voor elkaar te hebben. Het middelbareschooldiploma op zak, voorgedragen voor een studiebeurs, veel vrienden én de quarterback als vriendje. Maar al deze ingrediënten kunnen niet voorkomen dat Sandy’s toekomst een verschrikkelijke draai krijgt. Je ziet hoe de knappe blondine zich samen met broer Eli verheugt op het studentenleven aan de prestigieuze Stanford Universiteit. Sandy wil dolgraag medicijnen studeren en is de onschuld zelve. De enige smet die haar (eventueel) valt te verwijten op het eerste gezicht, dat Sandy omgaat met ‘foute’ figuren, waarvan quarterback Jake Mitchell er één van is.

Maar ‘Forget Me Not’ start hier nog niet mee. De film neemt je eerst terug met een flashback van een jonge Sandy die angstig over het kerkhof rent. Als ze eindelijk bij haar huis aankomt, zie je pas hoe haar gezicht eraan toe is. Compleet overstuur keert ze terug bij haar moeder. Sandy blijft het antwoord schuldig op haar moeders vraag naar wat er is voorgevallen. Ze is het vergeten.

Een mooie inkopper voor een film in de trant van ‘I Know What You Did Last Summer’. ‘Forget Me Not’ haalt echter nooit het niveau van deze welbekende thriller/horrorfilm. De enige overeenkomst die beide films met elkaar delen, is dat een naar geheim de hoofdrolspeelster en diens vriendenkring achtervolgt.

Wat ‘Forget Me Not’ nekt om hetzelfde niveau te behalen als ‘I Know What You Did Last Summer’ is dat je de film het eerste half uur niet bepaald serieus kan nemen. Sandy en haar vrienden feesten flink en door de meligheid is het niveau wel erg laag. Wie in dezelfde leeftijdscategorie zit als de personages, kan misschien grinniken om de domme acties die de jongeren ondernemen. Zoals verstoppertje spelen op een kerkhof of dat één van de meiden met een wildvreemde van bil gaat zodat de rest in tussentijd de winkel leegrooft.

Als het half uur van lachen, gieren en brullen om is, ontpopt ‘Forget Me Not’ eindelijk meer en meer tot een film van het thriller/horror genre. De ongein begint na het avondje feesten van Sandy en haar maatjes Chad (Micah Alberti), TJ (Sean Wing), Layla (Chloe Bridges), Lex (Jillian Murray), Hannah (Bree Gabrielle) en broer Eli (Cody Linley). Het verstoppertje spelen op het kerkhof laat duidelijk zijn sporen na. De nodige lijken – letterlijk en figuurlijk – komen langzamerhand uit de kast. Visueel zijn deze engerds prima in orde voor een B-film als deze. De grimeur heeft duidelijk zijn best gedaan.

De rollen in ‘Forget Me Not’ worden veelal vervuld door jonge acteurs van het Amerikaanse Disney kanaal. Zo was hoofdrolspeelster Carly Schroeder in een paar afleveringen te zien van “Lizzie McGuire” en collega’s Cody Linley en Brie Gabrielle in “Hannah Montana”. Schroeder weet als een van de weinige meiden uit de film nog een greintje sympathie los te peuteren, door het vrij verstandige karakter van Sandy en haar onschuldige gezicht. Helaas had Sandy haar brein eerder beter moeten gebruiken, zo leer je langzamerhand tijdens de film.

De andere vrouwelijke medespelers naast Carly Schroeder zijn er vooral in gestopt om het mannelijk oog te plezieren. Want de karakters van Hannah en Lex ontlopen elkaar nauwelijks. Beide meiden gooien hun lichaam flink in de strijd om in het gerief te komen en zijn niets anders dan stoeipoezen. Ook de mannelijke figuren zijn nauwelijks een haar beter qua diepgang. TJ en Chad zijn zeer stereotiepe macho mannen die graag een biertje lusten en meiden willen scoren. Personage Jake is dan nog iets braver dan deze twee, omdat hij wél trouw blijft aan zijn liefje Sandy.

Wie als fervente liefhebber van horror/thriller films hoopt op heftige angstmomenten, kan ‘Forget Me Not’ beter links laten liggen. Zeer bloederige scènes bevat de film ook niet. Maar voor wie genoegen neemt met een paar momenten waarbij je licht schrikt als de geest weer es opduikt, kan ‘Forget Me Not’ wellicht voldoende plezier bieden. Je moet alleen genoegen nemen met zeer oppervlakkige personages en een lange aanlooptijd. Tot slot een positieve noot over ‘Forget Me Not’; de regisseur maakt handig gebruik van een nieuwe perceptie op verdwijningen én biedt nog een interessante twist op het eind. Meer nadere uitleg hierover zou het kijkplezier bederven. ‘Forget Me Not’ geeft ieder geval een fraaie interpretatie weer van ‘belofte maakt schuld’…

Ans Wijngaarden