Forget Me Not – Vergiss mein nicht (2012)

Regie: David Sieveking | 88 minuten | documentaire, biografie | Met: David Sieveking, Margaret Sieveking, Malte Sieveking

“Ik ga maar eens naar huis” zegt zijn moeder terwijl ze samen op bed zitten in het ouderlijk huis van David. Gretel, zijn moeder, meent dat ze nog nooit in zijn oude kamer geweest is. Deze pijnlijke, maar eerlijke momenten zijn vastgelegd in de biografische documentaire ‘Forget Me Not’ (‘Vergiss mein nicht’), een indringend portret van een moeder, echtgenote en activiste met Alzheimer.

Klankschaaltherapie, wandelingen door de tuin. Alles om zijn moeder te prikkelen. Maar de 70-jarige Gretel wil enkel slapen. Alleen voor haar kleinkinderen verzet ze haar zinnen en komt ze uit bed. Malte, haar echtgenoot, gaat voor een paar weken naar Zwitserland om uit te rusten van het slopende leven met een Alzheimer patiënt. Samen met zijn moeder brengt David zijn vader naar het Duitse treinstation. Gretel denkt dat ze ook op reis gaat en stapt in. David sommeert haar met een engelengeduld om uit de trein te komen en opeens komt het besef dat hij de komende weken alleen voor haar zal zorgen.

Hij ontdekt haar gewoonten en routine en probeert haar elke dag te stimuleren met korte wandelingen door de natuur. Met verhalen over zijn jeugd wekt David van tijd tot tijd de aandacht van zijn moeder en lijkt ze zich vlagen van het vroegere gezinsleven te herinneren. Dat Alzheimer als een zware steen op de familie weegt, wordt pijnlijk duidelijk als Malte terugkeert uit Zwitserland. Gretel herkent hem niet meer en ze is er stellig van overtuigd dat David niet haar zoon, maar haar man is.

Van de sterke activiste die zich in de jaren 60 inzette tegen het bewind van dictator Pinochet is niet veel meer over. De ooit prachtige Gretel trouwde met Malte op bijzondere huwelijkse voorwaarden: beide was het toegestaan om affaires te hebben. De enige kanttekening was dat ze niet uit elkaar zouden gaan en elkaar niet zouden kwetsen. De afstand tussen de echtelieden was belangrijk. Malte en Gretel sliepen apart en doen dat nog steeds. Ondanks haar aftakelende fysiek vindt Malte haar nog steeds de mooiste vrouw ter wereld en geregeld zoekt hij intimiteit door samen op bed te liggen en liefkozend naar de wartaal van zijn vrouw te luisteren.

Met een enorme dosis respect heeft David Sieveking (‘David Wants to Fly’) dit eerbetoon ‘Forget Me Not’ over zijn eigen moeder geproduceerd. Er is op geen enkel moment sprake van leedvermaak. De onvoorwaardelijke liefde tussen Gretel en Malte is er nog altijd en slaat als een warme deken om je heen. Deze naakte biografie is aaneengeweven met eerlijke, ontwapenende en bikkelharde verhalen van een zoon die een vreemde voor zijn eigen moeder is, van een echtgenoot die zijn prachtige vrouw ziet verslechteren en van een vrouw die haar identiteit en het geluk van haar vroegere gezinsleven in dikke mist ziet verdwijnen.

Lisette van der Meij

Waardering: 3

Bioscooprelease: 19 september 2013
DVD-release: 3 december 2013