Forget the Film, Watch the Titles (2010)

Regie: Remco Vlaanderen | 173 minuten | korte film, documentaire

Makers van titelsequenties voor films hebben maar een ondankbaar beroep. Veel bioscoopbezoekers zijn nog bezig met hun jas uit te trekken, een plekje te zoeken voor hun tortillachips, M&Ms of popcorn en drankje, of zelfs nog aan het zoeken naar hun genummerde stoelen, wanneer de titels over het scherm rollen. Ook in de thuisbioscoop wordt er niet altijd de aandacht aan geschonken die deze aparte tak van sport verdient. En worden de titelsequenties wél bekeken, is de kans groot dat deze vergeten worden omdat de film die volgt meer gespreksstof oplevert. Dat dat soms onterecht is, blijkt uit het project van SubmarineChannel, Forget the Film, Watch the Titles! Dit project startte in 2006 als website waarop de mooiste, meest bijzondere openingstitels extra in het zonnetje gezet werden. Vier jaar later volgde zelfs een gang naar het witte doek. In verschillende Nederlandse filmtheaters kregen bezoekers de fraaiste, meest spraakmakende titelsequenties van de afgelopen zes jaar voorgeschoteld. Toen bleek dat het bekijken van deze kunstwerkjes ook zonder de film die erop volgt zeer bevredigend werkt. In januari 2011 kreeg dit succesvolle project daarom een nieuw vervolg: SubmarineChannel brengt een prachtige dubbel DVD-box uit met daarop 38 titelsequenties van films, TV-series en games.

Op de eerste DVD staan zowel bekende als onbekende titelsequenties. Zeer verschillend van toon en sfeer, maar met een en dezelfde gemene deler: ze zijn het bekijken meer dan waard en passen naadloos bij de film die er op volgt (al moet je daarvoor wel het boekje raadplegen). Na het zien er van zul je waarschijnlijk – als je dat al deed – nooit meer door de openingssequentie van een film heen kletsen en je ogen open houden of je zelf misschien een nieuw pareltje ontdekt. Het zien ervan maakt ook duidelijk dat er heel wat titelmakers zijn die zich er met een Jantje van Leiden van af maken (die zijn op deze DVD natuurlijk niet te vinden); al dan niet vanwege het gebrek aan financiële draagkracht, maar ‘Forget the Films, Watch the Titles’ toont ook aan dat je met weinig middelen grootse resultaten kunt bereiken. Creativiteit staat voorop. Dat de hedendaagse technische middelen veel mogelijk maken, is weliswaar een open deur, maar SubmarineChannel heeft talloze prachtige voorbeelden van openingssequenties waarbij CGI toegepast is, waarbij je mond openvalt van verbazing. Animatie is een veel gebruikt middel: wat te denken bijvoorbeeld van de prachtig geanimeerde titelsequentie van ‘The Life and Death of Peter Sellers’, boordevol referenties aan het personage van inspecteur Clouseau waarvan de acteur het meest bekend is. De moeite waard om meerdere keren te kijken. Dat we in Nederland ook over talentvolle titelsequentiemakers beschikken wordt bewezen door onder andere ThreeDoubleYou, die de titelsequenties maakten voor ‘Pluk van de Petteflet’ (niet op deze DVD), ‘De griezelbus’ en ‘Dunya en Desie’. Daar kunnen diverse ontwerpers in Hollywood nog een puntje aan zuigen!

Op de tweede DVD staan negen korte documentaires waarin invloedrijke titelmakers aan de tand gevoeld worden. Deze interviews vormen een waardevolle toevoeging aan het project. Het geeft je een interessant kijkje in de keukens van deze kunstenaars. De down-to-earth artiest Darius Ghanai van Lichtrausch bijvoorbeeld laat weten hoe hij op het lumineuze idee kwam voor de titelsequentie van ‘Goodbye, Lenin!’. En Michael Riley van Shine informeert ons dat hij zichzelf niet alleen als grafisch ontwerper ziet, maar ook iemand die een verhaal vertelt. Een uitstekend voorbeeld hiervan is zijn briljant geanimeerde ouverture van ‘The Back Up Plan’, waarin een jonge vrouw met een babywens door New York wandelt en alles waaraan zij voorbij loopt (een flasher, een hotdogkarretje) verandert in babygerelateerde produkten. Perfect voorbeeld overigens ook van een filmpje dat de kwaliteit en amusementswaarde van de hoofdfilm ontstijgt.

Met drie uur aan kijkmateriaal, de mooie, verzorgde vormgeving en het boekje vol achtergrondinformatie (waarbij wel aangetekend moet worden dat het jammer is dat deze niet op de volgorde staan van de filmpjes op de DVD) is ‘Forget the Films, Watch the Titles’ de aanschaf meer dan waard. Must-have voor iedere film- en kunstliefhebber! We kunnen alleen maar afsluiten met een oproepje aan de makers van titelsequenties én SubmarineChannel: meer van dit moois graag!

Monica Meijer