Forrest Gump (1994)

Recensie Forrest Gump CinemagazineRegie: Robert Zemeckis | 142 minuten | drama, komedie | Acteurs: Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise, Mykelti Williamson, Sally Field, Rebecca Williams, Michael Conner Humphries, Harold G. Herthum, George Kelly, Bob Penny, John Randall, Sam Anderson, Margot Moorer, Ione M. Telech, Christine Seabrook

“My momma always said, life is like a box of chocolates, you never know what you’re gonna get”. Forrest Gump behoort niet tot de meest intelligente mensen in de wereld, maar zijn moeder was toch een verstandige vrouw. Met deze woorden begint Forrest aan het vertellen van zijn levensverhaal aan iedereen die naast hem komt zitten om op de bus te wachten. Het resultaat is een buitengewoon boeiende film over een simpele man met een zuiver hart en een wilskracht om te doen wat niemand voor mogelijk had gehouden. Erg Amerikaans, maar wel erg mooi.

Forrest Gump (Tom Hanks) is een eerlijk en open persoon met de beste bedoelingen voor iedereen. Zijn naïeve en onschuldige blik op de wereld zorgt er voor dat je direct intensief meeleeft met alle gebeurtenissen die zijn leven rijk zijn, en dit zijn er nog al wat. Van succesvol american football speler tot garnalenvisser en van Vietnamoorlogsveteraan tot pingpong kampioen, niets is te gek voor Forrest. De film zit gevuld met romantiek, spanning, drama en veel humor en alles is voorzien van een dikke zoete glazuurlaag. De prachtige muziek van Alan Silvestri maakt het dromerige beeld compleet.

Ondanks dat Tom Hanks intelligent over kan komen in zijn rollen straalt hij toch meestal iets onnozels uit. Deze natuurlijke kracht wordt versterkt en daarmee is hij uitermate geschikt voor de titelrol. Naast Tom Hanks staat Robin Wright, een voortreffelijke actrice die geweldig gecast is voor haar dramatische rol als het vriendinnetje van Forrest. Gary Sinise heeft zeer wisselende prestaties geleverd in zijn loopbaan maar laat met deze rol zijn beste kant zien. Sally Field is nog ingehuurd om haar toch al niet te intelligente zoon te vertellen dat het leven een doos chocolade is en de cast is compleet met een klein rolletje van de toen nog 5-jarige Haley Joel Osment, de jongen die later uitgroeide tot kinderster in ‘The Sixth Sense’, ‘A.I.’ en ‘Secondhand Lions’.

‘Forrest Gump’ is winnaar van maar liefst zes Academy Awards waaronder die voor beste film. Misschien met vlagen net te dramatisch maar zeker de moeite waard, het is een film die je nog lang bij blijft. “The world will never seem the same, once you’ve seen it through the eyes of Forrest Gump”.

Alex van Wankum

Waardering: 4

Bioscooprelease: 22 september 1994
4K UHD-release: 13 juni 2018