Four More Years-Fyra år till (2010)

Regie: Tova Magnusson-Norling | 87 minuten | komedie, drama | Acteurs: Björn Kjellman, Eric Ericson, Tova Magnusson-Norling, André Wickström, Sten Ljunggren, Elisabeth Falk, Johan Friberg, Inger Heyman, Tom Heyman, Albin Holmberg

Politiek en homoseksualiteit zijn de hoofdingrediënten van de Zweedse film ‘Four More Years’. Het is een bijzondere combinatie die in deze film goed tot zijn recht komt.

David Holst is de politiek leider van de Zweedse liberale partij. Hij is de gedoodverfde winnaar voor het premierschap in Zweden totdat de sociaal democraten er geheel onverwacht met de winst vandoor gaan tijdens de verkiezingen. Het is echter niet deze nederlaag die de wereld van David op zijn kop zet. Hij wordt namelijk verliefd op Martin en dat terwijl David getrouwd is met een vrouw. Maar dat is nog niet eens het ergste. Martin is een opkomende politicus in de partij van de sociaal democraten, de grote concurrent van Davids liberale partij.

De titel ‘Four More Years’ slaat op het aantal jaar dat de sociaal democraten nogmaals zullen regeren in Zweden na de winst op de liberale partij. Op dat moment begint de film en als kijker leren we hoofdpersoon David kennen als een charismatische man die lijdt onder het verlies van zijn partij. Totdat hij in een lift letterlijk valt voor concurrent Martin. De chemie tussen de twee is direct voelbaar en in de scènes die er op volgen zie je de twee naar elkaar toe groeien. David is echter compleet verrast door zijn homoseksuele gevoelens, ook al is het voor Martin overduidelijk dat hij toch echt op mannen valt. Wat volgt is een vermakelijke film waarbij de hoofdrolspelers met zichzelf en hun politieke ambities in het reine moeten komen om elkaar te kunnen vinden.

Hoofdrolspeler Bjorn Kjellman maakt van David een sympathieke man die geen idee heeft wat hem overkomt. David is in eerste instantie een bescheiden man die nauwelijks beslissingen voor zichzelf neemt. Dat doen zijn vrouw en assistent. Kjellman is in staat David een geloofwaardige ontwikkeling door te laten maken van man zonder ruggengraat naar een man die meer voor zichzelf durft op te komen. Daarin krijgt Kjellman genoeg tegenspel van Eric Ericson die Martin speelt.
Martin is naast een zelfverzekerde homoseksueel ook het personage met de beste oneliners. David is in de film getrouwd met Fia, zijn rechterhand in de politiek. Fia wordt gespeeld door regisseuse Tova Magnusson die zodanig begripvol is naar David dat het wel een beetje ongeloofwaardig wordt.

Dat politiek een belangrijke rol speelt naast homoseksualiteit is te merken aan de dialogen. In praktische ieder gesprek komt politiek aan bod. Bij sommige scènes voegt dat iets toe, omdat politiek nou eenmaal een belangrijke rol speelt in de levens van de hoofdrolspelers. Jammer is wel dat de gesprekken niet politiek geladen zijn: het blijft allemaal een beetje braaf. De makers hadden de combinatie van homoseksualiteit en politiek een stuk actueler kunnen maken in de dialogen. Ook in de cinematografie komt het onderwerp politiek duidelijk terug in de sombere koele kleuren die ‘Four More Years’ een wat zakelijke uitstraling geven.

‘Four More Years’ voegt nauwelijks iets nieuws toe aan de representatie van  homoseksualiteit in film. Daar is de film te lichtvoetig voor. Het draait in de film meer om jezelf te durven te zijn in een omgeving waarin dat niet altijd vanzelfsprekend is. En die boodschap wordt op een vermakelijke en humoristische wijze getoond in de film.

Shelley Eimers

‘Four More Years’ verschijnt dinsdag 19 juni 2012 op DVD.