Four Weddings and a Funeral (1994)

Regie: Mike Newell | 117 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Hugh Grant, Andie MacDowell, John Hannah, Kristin Scott Thomas, Charlotte Coleman, David Haig, Rowan Atkinson, Anna Chancellor, James Fleet, Simon Callow

‘Four Weddings and a Funeral’ is een komedie die bestaat uit vijf delen, te weten drie bruiloften, een begrafenis en wederom een bruiloft. Richard Curtis heeft een ogenschijnlijk simpel verhaal geschreven, maar het geheel zit goed in elkaar. De dialogen zijn door hun eenvoud zeer doeltreffend en nergens overbodig. De situaties zijn soms op het gênante af, maar nooit is het echt overdreven.

Aangezien we buiten de gelegenheden om niets weten van de hoofdrolspelers is het moeilijk om je te binden met deze personages. Zo weet je niet of ze een baan hebben of waar ze precies wonen. Ook blijft het onduidelijk waar ze elkaar hebben leren kennen. Van karakterontwikkelingen is dan ook geen sprake. Je dringt als het ware direct hun leven binnen. In het begin van de film moet je daar aan wennen, maar naarmate het verhaal vordert, stoort het niet meer.

Ondanks deze oppervlakkigheid weten de acteurs te overtuigen. Mike Newell heeft de touwtjes goed in handen en haalt het maximale uit het script en de acteurs. Voor acteur Hugh Grant betekende zijn vertolking van Charlie zijn internationale doorbraak. Alhoewel het meedoen van Hugh Grant al vooraf vaststond, zijn er toch nog audities geweest voor de rol van Charlie.

Zijn directe tegenspeelster Andie MacDowell is twee weken voordat de opnames begonnen gecast omdat Jeanne Tripplehorn onverwachts verstek liet gaan. Andie MacDowell is daarentegen geen onbekende. Zij speelde al eerder in ‘Hudson Hawk’ (1991) naast Bruce Willis, in ‘Groundhog Day’ (1993) naast Bill Murray en in ‘Sex. Lies, and Videotape’ (1989) naast James Spader.

Verder vallen in positieve zin de acteerprestaties van Kristin Scott Thomas op. Zij vertolkt de rol van Fiona. Overigens speelde zij al eerder een karakter met dezelfde naam in ‘Bitter Moon’ (1992) van Roman Polanski. Een leuk detail is dat Hugh Grant destijds haar tegenspeler was.

Al met al is ‘Four Weddings and a Funeral’ een geslaagde komedie, die ondanks het gebrek aan diepgang boeiend is en de kijker blijft verrassen.

Lodi Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 28 juli 1994