Fragments – Winged Creatures (2008)

Regie: Rowan Woods | 92 minuten | drama, misdaad | Acteurs: Forest Whitaker, Guy Pearce, Dakota Fanning, Kate Beckinsale, Jennifer Hudson, Jackie Earle Haley, Embeth Davidtz, Troy Garity, Jeanne Tripplehorn, Josh Hutcherson, Robin Weigert, Tim Guinee, Hayley McFarland, James LeGros, Randall Park, Kent Shockneck, Lu Parker, Jaimz Woolvett, James Babson, Kathleen Wilhoite, Julio Oscar Mechoso, Jacquie Barnbrook, Walton Goggins, Al Ruscio, Kevin Cooney, Patricia Place, Biff Yeager, Sore Fulton, Jamie McShane, Brooke Mackenzie, Jack Axelrod, Marshall Allman, Tarina Pouncy, Beth Grant

‘Fragments’ is een film over een doodgewone stad waarin, op een doodgewone dag, alles ineens kan veranderen. Zomaar. Een moment, een ‘random shooting’ in een restaurant laat diepe sporen na bij de getuigen van deze schietpartij. Beetje bij beetje krijgen we een beeld van de hoofdrolspelers die deze tragedie daarna allemaal op een andere manier proberen te verwerken. Zoals Anne Hagen (Dakota Fanning) die de moord op haar vader met een irritant religieus fanatisme probeert te verklaren. Haar schoolvriendje Jimmy Jaspersen (Josh Hutcherson) die ‘dood’ slaat en in volkomen in zichzelf gekeerd raakt. Kankerpatiënt Charlie Archenault (Forest Whitaker) die slechts een schampschot oploopt (commentaar van de behandelend arts: “You were lucky, more than lucky”) en daardoor zijn beetje resterende geluk aan de goktafel gaat beproeven. Hij heeft toch niets meer te verliezen, dus… Chirurg Bruce Laraby (Guy Pearce), die de deur voor de schutter open hield en zich daardoor zeer ontheemd voelt. Serveerster Carla Davenport (Kate Beckinsale) die haar zoontje verwaarloosd en zich verliest in casual sex terwijl ze hevig hoopt bij dokter Bruce, die net voor de schietpartij begon een oogje op haar leek te hebben, in het gevlei te komen. En de gezinnen van de getuigen. De vader en moeder van Jimmy die ruzie maken over het feit dat hun zoon ‘stommetje’ blijft spelen. Want hij weigert telkenmale, daartoe via e-mail aangezet door Anne, met maatschappelijk werker Ron Abler (Troy Garity) te praten. De vrouw van dokter Laraby, Joan (Embeth Davidtz) die lijdt aan hevige migraine en het haar man wanhopig naar de zin probeert te maken. De moeder van Anne, Doris (Jeanne Tripplehorn), die met verbijstering de gedaantewisseling van haar dochter gadeslaat (“She didn’t visit the church for over six years!”). En last but not least Kathy (Jennifer Hudson), de dochter van Charlie, die zich steeds meer afvraagt hoe het met pa gesteld is en wat hij uitspookt.

De film wordt samengevat met de zin: ‘You have to lose your way to find it’. Met andere woorden: Hoe worden mensen die onvoorzien van het padje af geraken weer degenen die ze ooit waren? In fragmenten zien we hoe alle hoofdpersonen worstelen om zichzelf terug te vinden. Hierbij geholpen door symboliek/aanwezigheid van vliegende schepsels (‘Winged Creatures’, de originele filmtitel). Dokter Bruce die een vlinder vangt en een andere keer kinderen verkleed als engelen op zijn pad vindt. Anne, die weggedoken onder de tafel in het restaurant, buiten een vogel ontwaart. Een rog op haar computerscherm als bureaublad. Jimmy die samen met zijn vader therapeutisch met een radiografisch bestuurbare helikopter in de weer gaat. Voor iedereen die betrokken is pakt ‘het leven weer oppakken’ anders uit. Iedereen zoekt op zijn of haar manier naar een bepaalde zingeving van de verschrikkelijke gebeurtenis.

‘Fragments’ is een film die lang tot nadenken stemt. Met een bijzondere apotheose op de plek des onheils. Een intelligent gemaakte film in de stijl van ‘Crash’. Verhalen van gewone mensen die onderling min of meer met elkaar verstrengeld raken. Een schietpartij meemaken en dat overleven. Welke invloed zou dat op jou hebben? ‘Fragments’ laat zien hoe dat voor verschillende mensen, van jong tot oud en van gezond tot ziek, zijn sporen na laat. Dan nemen we de rare, maniakale manier waarop dokter Bruce zijn vrouw probeert te vergiftigen met medicijnen (Wil hij haar voor verder onheil behoeden? Een reddende engel zijn?) maar voor lief. ‘Fragments’ is een film die beklijft en nasiddert. Dat op zichzelf is niet iedere film gegeven. Zeer aan te bevelen.

Ruud Stift