Frank and Cindy (2015)

Regie: G.J. Echternkamp | 102 minuten | komedie | Acteurs: Rene Russo, Oliver Platt, Johnny Simmons, Jane Levy, Marc Maron, Jessica Garrison, Claire Titelman, Fabianne Therese

Frank Garcia was ooit de gitarist van one hit wonder OXO, maar nu vult hij zijn dagen met drank en zinloos gepiel op zijn gitaar. Zijn echtgenote Cindy was ooit een feestnummer, maar drinkt nu even geen druppel. Dan is er nog Cindy’s zoon uit een vorig huwelijk, het wonderkind G.J.. Die ging al op zijn veertiende naar de universiteit, maar heeft nu zijn zinnen gezet op een kunstopleiding en op het versieren van heel veel vrouwen. Deze G.J. besluit om tijdelijk terug te keren naar het ouderlijk huis in Californië. Daar ligt het geld te wachten dat hij nodig heeft voor zijn studie. Denkt hij.

In ‘Frank and Cindy’ leren we al snel dat er van dat plan niets komt. In plaats daarvan besluit G.J. om zijn moeder en stiefvader te filmen voor een documentaire. G.J. walgt een beetje van de twee (voormalige) dronkenlappen en nietsnutten, en hij is dan ook nietsontziend in het filmen van het uitgebluste duo. Maar al filmend ontdekt G.J. zijn eigen karakterzwakten. Als hij dan de leuke Katy ontmoet, begrijpt hij dat het tijd wordt om volwassen te worden.

‘Frank and Cindy’ staat officieel te boek als een komedie, maar dat is niet het hele verhaal. In 2007 maakte regisseur G.J. Echternkamp al een documentaire ‘Frank and Cindy’, en op die documentaire baseerde hij dan weer deze speelfilm. Waarmee dit geen komedie is, maar een tragikomische gefictionaliseerde remake van een documentaire over de coming of age van een jonge filmmaker. Dat je het maar weet.

Ondanks die onfortuinlijke genreaanduiding is ‘Frank and Cindy’ prima te genieten. De ervaren Oliver Platt en Rene Russo overtuigen als de twee uitgebluste echtelieden, de jonge Jane Levy valt op als G.J.’s love-interest Katy. Ook genieten we van de verbale oorlogsvoering tussen de twee echtgenoten. En net op het moment dat we die even zat zijn vertrekt G.J. tijdelijk naar een trailerpark, voor een bezoek aan zijn echte vader. Ook dat is een portret.

Daarmee is ‘Frank and Cindy’ een aardige coming of age met een onalledaagse ontstaansgeschiedenis. De film is nooit helemaal origineel, maar acteerwerk en dialogen maken veel goed. En dan na afloop even op YouTube kijken naar de oude clips van OXO, de band van de echte Frank Garcia. De jaren 80 op zijn bizarre best.

Henny Wouters

Waardering: 3.5