Frankenstein’s Army (2013)

Regie: Richard Raaphorst | 81 minuten | actie, horror, science fiction | Acteurs: Karen Roden, Joshua Sasse, Robert Gwilym, Alexander Mercury, Luke Newberry, Hon Ping Tang, Andrei Zayats, Mark Stevenson, Cristina Catalina, Jan de Lukowicz, Zdenek Barinka, Linda Balabanova, Valentine Berning, Ivana Lokajová, Klaus Lucas, Jan Mrkvicka, Tereza Slavickova

Dat je met een hoop creativiteit en een beperkt budget veel kunt doen, bewijst Richard Raaphorst met zijn film ‘Frankenstein’s Army’. De Nederlander heeft een campy horrorfilm ingeblikt die opzichtig naar de status van cultfilm hengelt.

Als de Tweede wereldoorlog op zijn eind loopt en de Duitsers steeds wanhopiger worden, ontdekken de Russen een geheim nazilaboratorium. In dat complex worden allerlei afschuwelijke experimenten uitgevoerd. De dagboeken van de legendarische Dr. Victor Frankenstein vormen de inspiratiebron voor een nieuw supersoldaat. De wetenschappers in het lab gebruiken lichaamsdelen van gesneuvelde soldaten en naaien die aan elkaar. Zo ontstaat een levende dode: een supermilitair die geen voedsel, nachtrust of pauze nodig heeft. Door deze strijders in te zetten, hoopt Adolf Hitler een nederlaag te voorkomen.

‘Frankenstein’s Army’ is een zogenaamde found footage film. Deze nepdocumentaire wil de schijn ophouden dat dit allemaal echt gebeurd is. Een slimme truc om het karige budget te camoufleren, want dit genre grossiert in schuddende camerabewegingen en wazige beelden. Het lijkt soms net alsof je middenin de actie zit. Het gebruik van handy cams verdoezelt ook de niet altijd even overtuigende special effects. In dit geval is dat een goede zet.

De special effects zijn over de gehele linie niet eens zo heel belabberd. Raaphorst is creatief geweest en heeft een aantal toffe monsters ontworpen. Vooral het leger ziet er cool uit. Ook de bij vlagen expres zo gemaakte VHS-beeldkwaliteit werkt sfeerverhogend, omdat de schijn wordt opgehouden dat je naar een verloren gewaande, stokoude opname kijkt. De sobere, industriële soundtrack verhoogt de creepy ambiance. Het acteerwerk is niet al te best – met ‘dank’ aan de geforceerde cheesy accenten van de cast –  maar kan er nog net mee door. De krukkige dialogen zijn expres lachwekkend slecht, zodat je een grimlach niet kunt onderdrukken. Karl Roden (onder meer bekend van ‘Hellboy’) heeft een toffe rol.

Als je zin hebt in een horrorfilm die zichzelf niet al te serieus neemt, kun je je lol op met ‘Frankenstein’s Army’. Raaphorst en de cast hebben overduidelijk lol gehad tijdens het inblikken van deze film en dat geeft deze rolprent juist z’n charme.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

DVD- en blu-ray-release: 28 november 2013