Frankie15 (2016)

Recensie Frankie15 CinemagazineRegie: Livia Perneel | 18 minuten | korte film, drama, komedie | Acteurs: Melody Van Gompel, Amber Janssens, Fabrice Milioni, Mountassir Khammal, Yoann Zimmer

Oh, die pubertijd, wat een bron van inspiratie blijft dat toch. In ‘Frankie15’ focust beginnend filmregisseur Livia Perneel op de vijftien- bijna zestienjarige Frankie, die met haar vader in Brussel woont. Wat ze wil hebben voor haar verjaardag? Dat weet ze alleen zelf, maar uit de gesprekken die ze met haar beste vriendin Louise voert kunnen we wel opmaken welke richting het uitgaat. “’t Is onbetaalbaar,” zegt ze tegen haar vader, die haar met een voor alle ouders herkenbare blik bekijkt tijdens het laatste diner-dat-ze-vijftien-is. “Wat wordt ze groot, en wat gaat het snel.” Hij zegt het niet, maar je hoort de woorden wel.

‘Frankie15’ is niet alleen herkenbaar voor ouders, ook de tieners in ons worden nog aangesproken. Steelse blikken naar de andere sekse, vertrouwelijke, giechelende gesprekken over ‘de eerste keer’, vriendinnencode – woordgrapjes die alleen BFF’s begrijpen – het zit er allemaal in. Livia Perneel besteedde veel aandacht aan het castingproces van haar veelal onbekende spelers en dat betaalt zich zeker uit. De jonge Melody Van Gompel komt naturel over en op haar chemie met haar filmhartsvriendin Amber Janssens is niets af te dingen.

Deze korte film maakt nieuwsgierig naar volgend werk van deze veelbelovende filmmaakster.

Monica Meijer

Waardering: 3

DVD- en blu-ray-release: 17 oktober 2017 (DVD/blu-ray-box Selected Shorts #23 – De Beste Vlaamse Kortfilms)