Freaks of Nature (2015)

Regie: Robbie Pickering | 89 minuten | komedie, horror | Acteurs: Nicholas Braun, Mackenzie Davis, Josh Fadem, Denis Leary, Ed Westwick, Vanessa Hudgens, Keegan-Michael Key, Bob Odenkirk, Joan Cusack, Chris Zylka, Ian Roberts, Rachael Harris, Mae Whitman, Patton Oswalt, Pat Healy, Shannon Welles, David Castaneda, Cerina Vincent, Lavelle Roby

Het ‘gewone’ plaatsje Dillford, stad van de karbonade. Gewoon? Niet echt, want Dillford kent een vreemde inwonersdichtheid. Vampiers, zombies en mensen leven ogenschijnlijk harmonieus naast én met elkaar. Met een goed begrip van de sociale rangorde: vampiers bovenaan, de zombies als laagste klasse en de mensen daartussenin. Als aliens het stadje bedreigen, lijkt de hel los te barsten. De mensen staan ineens tegenover de vampiers en de vampiers lusten de zombies wel rauw. Het is aan drie scholieren van Dillford High, Dag (mens), Petra (vampier) en Ned (zombie), om de vrede terug te laten keren.

Regisseur Robbie Pickering kon voor deze horrorkomedie bogen op een uitstekende cast. Nicholas Braun speelt geloofwaardig Dag, een student die hoopt zijn maagdelijkheid te verliezen aan buurmeisje/pothead Lorelei (Vanessa Hudgens). Mackenzie Davis is als Petra mens/vampier ook overtuigend. Alleen zombie Ned (Josh Fadem) werkt een beetje op de zenuwen met zijn lijzige stem én spel. Positief verrassend zijn de bijrollen van Joan Cusack en Bob Odenkirk (Saul uit “Breaking Bad”/“Better Call Saul”) als Dags hippie-achtige ouders. Ook Keegan Michael-Key (vampier professor Meneer Keller) en Ian Roberts (Chaz sr.) spelen memorabele (bij)rollen. Zij hebben de leukste teksten. De oplettende kijker ziet verwijzingen naar andere klassieke horrorfilms en de ‘Twilight Saga’.

Hoe het ongewone drietal de aliens weet te verdrijven?  Dat verklappen we natuurlijk niet, maar het heeft te maken met de specialiteit van het huis, de karbonade. Aan het begin van alle turbulentie geldt als advies: “Get out undead or alive!” Minpuntjes? Het obligate spel van Denis Leary (bekend van ‘Rescue Me’) en Ed Westwick (bekend van “Gossip Girl”) en de magere grapdichtheid. ‘Freaks of Nature’ is chaos versus blood and gore versus high-school comedy. Helaas wordt de kijker door het slappe einde danig in de steek gelaten. Maar toch, als je van monsters en aliens houdt, zit je bij deze film gebakken! Voor de echte liefhebber van het (aparte) genre. Let wel: geen klassieker, maar goed te doen als je pretentieloos vermaakt wil worden.

Ruud Stift

‘Freaks of Nature’ verschijnt woensdag 16 maart 2016 op DVD en blu-ray.