Freddy vs. Jason (2003)

Regie: Ronny Yu | 97 minuten | actie, horror | Acteurs: Robert Englund, Ken Kirzinger, Monica Keena, Jason Ritter, Kelly Rowland, Chris Marquette, Brendan Fletcher, Katharine Isabelle, Lochlyn Munro, Kyle Labine, Tom Butler, David Kopp, Paula Shaw, Zack Ward

Freddy Krueger is de engerd uit de horrorfilms van ‘A Nightmare On Elm Street’. Jason Voorhees is de engerd uit de horrorfilms van ‘Friday The 13th’. Om er achter te komen wie de engste engerd is, vond New Line Cinema een goed idee om ze samen in een film te stoppen. Ze kochten de rechten van de ‘Friday The 13th’-serie en begonnen met het schrijven van een script. Nu maar hopen dat het hierbij blijft en we straks niet Batman vs. Spider-Man of James Bond vs. Triple X krijgen.

Van horrorfilms kan je houden, of juist niet. In ieder geval waren Freddy en Jason beiden populair genoeg om vele vervolgen te krijgen. Een boeiende verhaallijn is niet het belangrijkste in een enge film dus mijn commentaar over het slechte verhaal en gebrek aan originaliteit en diepgang zal ik weg laten, oeps, nou is het toch gebeurd. Aan de andere kant kan je het ook vergelijken met de diepgang van bijvoorbeeld ‘Jason X’: in deze meest recente Jason film loopt hij rond, zonder ook maar één regel tekst en rijgt hij mensen aan zijn grote mes. Laten we daarom als opbouwende kritiek alleen vermelden dat de verhaallijnen van beide horrorklassiekers goed samengebracht zijn.

De film is duidelijk gemaakt voor de fans van de karakters Freddy en Jason en deze fans zullen de film ook zeker kunnen waarderen. Beiden personages komen goed tot hun recht zonder dat één van hen de boventoon voert. Het idee van een onderlinge strijd tussen de twee is op zich een aardige gedachte, maar misschien was het beter geweest als het bij die gedachte was gebleven.

Van begin tot eind zit de film propvol horrorcliché’s. Het nadeel hiervan is dat je niet echt meer schrikt als het medicijnkastje dicht gaat en je ziet een reflectie van iemand in de spiegel, het voordeel is dat… ehm… Nou ja, het doet in ieder geval weer terugdenken aan de klassieke films en die waren toch ook wel leuk om eens te kijken op een late avond.

Een goede film is dit zeker niet, maar als je liefhebber bent van het genre zal ‘Freddy vs. Jason’ je weten te amuseren.

Alex van Wankum

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 2 oktober 2003