Free Fight (2018)

Recensie Free Fight CinemagazineRegie: Sven Bresser | 45 minuten | drama, korte film | Acteurs: Chiem Vreeken, Aleksej Ovsiannikov, Olivia Lonsdale, Bert Kops

De wereld van de vechtsport blijft decennia na klassiekers als ‘Raging Bull’ (Scorsese; 1980) en de originele ‘Rocky’ (Avildsen; 1976) een zekere enigmatische aantrekkingskracht behouden. Dat kan te maken hebben met het milieu waarin de films zich met grote regelmaat afspelen. Een leefklimaat waar een maatschappelijke underdog iemand van naam en faam kan worden. Ook esthetisch gezien zijn dit soort films aantrekkelijk, omdat ze op een vrij simpele manier veel spanning weten op te roepen. De grootste kracht zit hem echter wellicht in de manier waarop deze films effectief pure emoties weten op te roepen. Het is precies die intensiteit dat als sterkste punt van ‘Free Fight’ kan worden gezien.

Na de plotse dood van hun moeder moeten de vechtende broers Joes en Matthias Voskamp de draad weer zien op te pakken. Dat doen ze ieder op hun eigen manier. Joes (Aleksey Ovsiannikov) is van de twee het meest emotioneel. Het kost hem grote moeite om zich weer op de sport te concentreren. Liever zoekt hij troost bij zorgverlener Roos (Olivia Lonsdale), die als een moederfiguur over hem waakt. Oudere broer Matthias gaat echter verder alsof er nooit iets gebeurt is. Zijn emoties opkroppend richt hij zich volledig op een aankomend vechtgala, waarbij het zwijgzame tweetal voor het eerst samen acte de présence moet geven. Door de verschillende manier van rouwverwerking komen de twee als vanzelf tegenover elkaar te staan.

‘Free Fight’ kiest er voor om de onvermijdelijke confrontatie niet in de ring plaats te laten vinden. Het laat zien dat het leven en de sport nauw met elkaar verweven zijn. Zowel op de vloer als in huis, overal moet er strijd worden geleverd. Privéproblemen komen tot uiting tijdens het vechten. En agressie in de ring kan zijn weerslag hebben op het leven daarbuiten. In Free Fight-gevechten, een discipline binnen de vechtsport waarbij verschillende vechtstijlen samenkomen, is het echter noodzaak kalmte te bewaren. Elke emotionele afleiding kan funest zijn. ‘Free Fight’ toont fraai aan dat die gemoedsrust niet makkelijk te bereiken is. En dat vechtsporters bovenal mensen zijn.

De rauw gefilmde trainingen en wedstrijdgevechten brengen de toeschouwer dichtbij. De klappen die vallen komen voelbaar hard aan. Maar ook buiten de sporthal behoudt ‘Free Fight’ een gevoel van nabijheid. Hoewel de film door de zwijgzaamheid van de broers weinig dialoog kent, spreken hun emoties voor zich. De pijn is daar. Hoewel de film zijn aandacht misschien te veel bij Joes heeft, waardoor het verhaal van Matthias ietwat onderbelicht blijft, is ‘Free Fight’ een mooie proeve van het genre.

Wouter Los

Waardering: 4

‘Free Fight’ wordt zaterdag 3 november 2018 uitgezonden op NPO3.