Freelancers (2012)

Regie: Jessy Terrero | 96 minuten | actie, misdaad, drama | Acteurs: 50 Cent, Forest Whitaker, Robert De Niro, Malcolm Goodwin, Ryan O’Nan, Anabelle Acosta, Beau Garrett, Michael McGrady, Matt Gerald, Robert Wisdom, Pedro Armendáriz Jr., Roger Edwards, LaJessie Smith, Dominique DuVernay, Cassie Shea Watson, Vinnie Jones, Javier Carrasquillo, Andre Royo, Dana Delany, Raeden Greer, Craig Leydecker, Jeff Chase, Danny A. Abeckaser, Douglas M. Griffin, Ambyr Childers, Hilary Cruz, Amin Joseph, Shantel Jackson, Phil Laak, Antonio Esfandiari, Jesse Pruett

Nadat hij al op heel jonge leeftijd zijn vader, een New Yorkse politieagent, is kwijtgeraakt, besluit Malo (gespeeld door 50 Cent) om zich in navolging van zijn vader ook bij de politie te gaan werken. Het duurt niet lang voordat Malo hier Joe Sarcone (Robert De Niro) tegenkomt. Joe, die in het verleden ook de baas van Malo’s vermoorde vader was, is een corrupt figuur die onderdeel uitmaakt van een veel grotere overkoepelende organisatie die zich bezighoudt met illegale zaken als corruptie, moorden en drugs, de basisingrediënten voor een gangsterfilm eigenlijk. De jonge Malo voelt zich al snel op zijn plaats onder de vleugels van Joe, die op zijn beurt in Malo een ideale ‘klusjesman’ heeft gevonden die hij voor zijn karretje kan spannen.

‘Freelancers’ is in elk opzicht een pure gangsterfilm, eentje die niet schroomt om alle stereotypes die er rondom gangsters hangen uit te buiten. Of het nou de muziek is, het grove taalgebruik, het machogedrag van de hoofdpersonen of de urban setting waarin de film zich afspeelt, alle clichés en vooroordelen die er over het genre bestaan worden door ‘Freelancers’ uit de kast getrokken. De stijl van de film is dan ook zeker eentje waar je van moet houden en niet iedereen zal hier evenzeer van gecharmeerd zijn.

Maar ook als je geen problemen met bovengenoemde stereotypes hebt, is het de vraag of ‘Freelancers’ de moeite van het kijken waard is. Er rammelt namelijk nogal wat aan deze film. Zo doet het gedrag van de hoofdpersonen regelmatig je wenkbrauwen fronsen. Met name de reguliere politie, maar ook een aantal van de vrienden van Melo, maken er een wedstrijdje van wie het hardst kan schreeuwen en het agressiefste kan overkomen. Dat heeft een aantal ongeloofwaardige scènes als gevolg, waarin de politie op wel heel vreemde wijze te werk gaat. Het personage van Melo, die de held van het verhaal moet vertegenwoordigen, kan de film niet dragen. Grootste reden is dat 50 Cent simpelweg geen goede acteur is en al helemaal niet geloofwaardig overkomt in zijn beoogde rol van een sympathiek karakter. Niet dat hij nou de enige is die matig acteert, zelfs een grote acteur als Robert De Niro kan het niveau niet omhoogtrekken, waarbij het de vraag is waarom hij überhaupt in een zeer matige film als ‘Freelancers’ zijn opwachting maakt.

Want matig is ‘Freelancers’ in alle opzichten en dat is misschien nog mild uitgedrukt. Er zijn maar weinig redenen om de film aan te raden. Ook de fans van het genre zullen niet om het uiterst beperkte en weinig inspirerende verhaal heen kunnen, met een zeer beroerd uitgewerkte romance die niet in het verhaal past als dieptepunt. Wat dat betreft is het jammer dat regisseur Jessy Terrero (die toch al niet al te indrukwekkende films op zijn cv heeft) niet de moeite heeft genomen iets meer uit het verhaal te persen. Op dit weinig imponerende gangsterepos zitten vermoedelijk niet heel veel mensen te wachten.

Martijn Scheepers

‘Freelancers’ verschijnt dinsdag 4 december 2012 op DVD en blu-ray.