Freeway Killer (2010)

Regie: John Murlowski | 85 minuten | horror, thriller, misdaad | Acteurs: Michael Rooker, Scott Anthony Leet, Tyler Neitzel, Cole Williams, Eileen Dietz, Doug Haley, Mercy Malick, Thomas Curtis, James Babson, Helen Wilson, Nik Tyler, Dusty Sorg, Tom DeTrinis, Aleksandr Sountsov, Keith Bass, Sonu Dham, Stevin Espinoza, Christian Badami, Chuck Rockford, Konima Parkinson-Jones, Chris Merkle

In de beginscène van ‘Freeway Killer’ komt de radeloze moeder Ruth (Debban Ayer) William Bonin (Scott Anthony Leet) in de gevangenis opzoeken. Zij vraagt de meedogenloze en gewetenloze seriemoordenaar of hij de foto van haar zoon als één van zijn slachtoffers herkent. Het ijskoude antwoord van Bonin is veelzeggend: “Gezichten, zoveel gezichten.”

Films over een seriemoordenaar, iemand die minimaal drie moorden heeft gepleegd met telkens een ‘afkoelingsperiode’ tussen de moorden in, duiken in alle soorten en maten op. De lijst lijkt eindeloos, sommige geslaagd andere veel minder. Van ‘The Hitcher’ (1986), ‘Henry: Portrait of a serial killer'(1990), ‘The Silence of the Lambs’ (1991), ‘C‘est arrivé près de chez vous’ (1992), ‘Kalifornia’ (1995), ‘Se7en’ (1995), ‘Copycat’ (1995), ‘Citizen X’ (1995), ‘Ed Gein’ (2000) en ‘American Psycho’ (2000). In de betere seriemoordenaarfilms wordt getracht door te dringen in de psyche van de nietsontziende hoofdpersoon. Vaak blijkt een slechte jeugd ten grondslag te liggen aan het moorden op latere leeftijd.

Nou, dat is bij William Bonin niet veel anders. Blijf daar maar eens normaal onder, ben je geneigd te denken. Een alcoholische moeder, een pedofiele opa, slachtoffer van mishandeling en verwaarlozing. Tel daar jeugddetentie en een psychiatrisch verleden bij op en natuurlijk moest dat voor ‘Bill’ wel slecht aflopen. De motieven van de ‘Freeway Killer’? Eigenlijk was het gewoon iemand die verlegen zat om een praatje. Hij – en zijn moordmaatje Vernon Butts (Dusty Sorg) – kozen hun jonge mannelijke slachtoffers min of meer ‘at random’. Een praatje in de blauwe bestelwagen, samen high worden en lol maken of even nog een hamburger scoren. Dat geeft ook meteen het enge van zijn daden weer. Waarom hij precies deze jongens tot zijn slachtoffer danwel misdadig protegé koos? Daar krijgen we geen antwoord op. Hoewel, met jonger maatje Kyle (Cole Williams) als zijn gehoor doet Bonin een poging: “De meeste mensen overschatten hun waarde op aarde.” En dus verandert Bonin in de cabine van zijn busje van aardig uit het niets in een meedogenloze killer (“Wrong answer!”).

Uiteindelijk zit detective St. John (Michael Rooker, die zelf eerder seriemoordenaar Henry Lee Lucas speelde) hem op de hielen en wordt Bonin op heterdaad betrapt. Bonin werd van vijfenveertig moorden verdacht. Hij bekende er eenentwintig en werd veroordeeld voor veertien gevallen. Bonin zat zeventien jaar in de cel voordat hij, als eerste, in 1996 een dodelijke injectie toegediend kreeg. Met de murw geslagen moeder Ruth als aandachtig toeschouwer. Zij heeft haar wraak. Helaas is: ‘Freeway Killer’ een iets te oppervlakkige weergave. Goed te genieten, maar toch duidelijk minder in haar soort. Om in het genre te blijven, duidelijk geen ‘Se7en’, een magere vijf…

Ruud Stift