Fright Night 2 (2013)

Regie: Eduardo Rodriguez | 96 minuten | komedie, horror, thriller | Acteurs: Will Payne, Jaime Murray, Sean Power, Sacha Parkinson, Chris Waller, John-Christian Bateman, Liana Margineanu, Alina Minzu, Adi Hostiuc, Joelle Coutinho, Ada Gales, Constantin Barbulescu, Catalin Banghea, Calin Andrei Razvan, Marius Chivu

De studenten Charley Brewster en ‘Evil’ Ed belanden in het kader van een uitwisselingsprogramma in Roemenië. Al snel maken ze kennis met de verleidelijke en bloedmooie professor Gerri Dandridge. Maar de lerares blijkt ’s nachts te veranderen in een bloeddorstige vampier die de uitwisselingsstudenten in haar web van lust en lijden lokt. Wanneer Gerri het voorzien heeft op Charleys ex-vriendin Amy, moeten Charley en Ed de met vlijmscherpe hoektanden uitgeruste femme fatale zien te stoppen. Met de hulp van Peter Vincent, vampierjager en presentator van het televisieprogramma ‘Fright Night’, hoopt het tweetal Amy te kunnen behoeden voor een lot dat erger is dan de dood.

De door Tom Holland gecreëerde en geregisseerde film ‘Fright Night’ is ondanks zijn relatief hoge leeftijd (de film kwam uit in 1985) nog altijd een van de beste vampierprenten aller tijden. De subtiele en uitstekende wijze waarop de spanning wordt opgebouwd, de atmosfeer, de voor die tijd uitstekende effecten, de overtuigingskracht van acteur Chris Sarandon als de verleidelijke, sluwe en enigszins snobistische vampier Jerry Dandridge en de ingetogen humor maken van de originele ‘Fright Night’ een feest voor de ware horrorfan. Het origineel werd in 1988 nog gevolgd door een iets minder, maar nog steeds uitstekend tweede deel waarin Regine Dandridge, de zus van vampier Jerry uit deel een, wraak wil nemen op Charley Brewster en vampierjager Peter Vincent. In 2011 volgde nog een wat mindere remake met
Colin Farrell in de rol van vreeswekkend wezen van de nacht. Die film verplaatste het klassieke vampierverhaal naar een buitenwijk van Las Vegas en voegde een aantal moderne elementen aan de vertelling toe.

‘Fright Night 2: New Blood’ is niet zozeer een vervolg op de bovengenoemde remake, maar veeleer een film die personages en verhaalelementen uit de originele twee delen losjes combineert met wat elementen uit de historische legenden over Dracula en de sinistere Hongaarse gravin Elizabeth Báthory (1560-1614). Volgens veel verhalen zou de ‘bloedgravin’ jonge meisjes van boerenfamilies hebben ontvoerd en vermoord om vervolgens in hun bloed te baden. Báthory zou er namelijk van overtuigd zijn geweest dat het geregeld nemen van een bloedbad het beste medicijn was tegen de veroudering van het lichaam. De lugubere praktijken van de gravin kostten naar verluidt tussen de 600 en 700 boerenmeiden en dienstmeisjes het leven. Pas toen de gravin ook adellijke meisjes voor haar doeleinden om zeep begon te helpen, werd er ingegrepen. Ze werd opgepakt in december 1610. Haar helpers werden gedood, terwijl Báthory zelf werd opgesloten in een kamer zonder ramen, met alleen een spleet die lucht binnenliet en diende voor het doorgeven van eten en drinken. Vier jaar na haar opsluiting overleed Báthory in de veredelde kerker.

Door Gerri Dandridge (een variant op de naam van de originele Fright Night-vampier) min of meer op te voeren als de reïncarnatie van Elizabeth Báthory, probeert regisseur Eduardo Rodriguez de creatieve bloedarmoede waaraan ‘Fright Night 2: New Blood’ lijdt enigszins te verbloemen. Natuurlijk, het verhaal is verplaatst naar een andere tijd en locatie, maar in wezen is dit nieuwe werkje vooral een inferieure remake van de klassieker uit 1985. De hoofdpersonen die het opnemen tegen het kwaad hebben exact dezelfde namen en gedragen zich ook grotendeels hetzelfde, met het verschil dat ze een stuk minder charme (dat geldt vooral voor Peter Vincent) en diepgang hebben dan de personages in de film van Tom Holland. Hoewel de gotisch aandoende Roemeense filmlocatie zich wel leent als decor voor een horrorfilm van dit type, enkele scènes best wel een redelijk gruwelgehalte hebben en Jaime Murray het bij vlagen aardig doet als een angstaanjagende, op vers bloed beluste verleidster, is het materiaal dat Rodriguez en consorten ons voorschotelen over de gehele linie te dun, plichtmatig, rommelig en onorigineel om dit nieuwe deel in de Fright Night-reeks echt te rechtvaardigen. Wat vooral opvalt is dat de soms matige CGI eigenlijk niet echt gunstig afsteekt bij de inmiddels vrij antieke effecten die in het origineel werden gebruikt.

Een misdadig slechte film is ‘Fright Night: New Blood’ niet. Het probleem is dat de prent ook niets nieuws brengt en helaas geen schim is van de originele Fright Night-films of de redelijke remake van Graig Gillespie uit 2011. Wat overblijft is een middelmatige en grotendeels overbodige film die alleen niet overdreven kieskeurige horrorliefhebbers een plezierig filmavondje zal bezorgen.

Frank Heinen

‘Fright Night 2’ verschijnt woensdag 18 maart 2015 op DVD.