From Hand to Mouth (1919)

Regie: Alfred J. Goulding, Hal Roach | 22 minuten | actie, komedie, korte film | Acteurs: Harold Lloyd, Mildred Davis, Peggy Courtwright, ‘Snub’ Pollard

Het zijn slechte tijden voor arme mensen. Sommigen lijden zelfs honger en moeten op de meeste idiote manier proberen aan eten te komen. Een jongeman raakt bevriend met een klein meisje en haar hond die net zo arm zijn als hij. Samen proberen ze aan eten te komen zonder spectaculair succes. En als ze dan eindelijk de jackpot trekken doordat ze in het bezit komen van een stapel bankbiljetten, moeten ze het brood en al het lekkers dat ze net hebben gekocht weer inleveren, omdat het geld vals blijkt te zijn. Nu hebben ze honger en een woedende bakker en politieagent in hun nek. Een rijke jonge vrouw is zo vriendelijk om het bedrag voor de schade in de winkel te voldoen en rijdt daarna weer weg.

Maar de honger is er nog steeds en een uitweg nog altijd niet in zicht. De wanhoop van de jongeman wordt opgemerkt door een bende misdadigers die in samenwerking met haar advocaat, met de veelzeggende naam ‘Leech’, een jonge vrouw willen tegenwerken bij het verkrijgen van haar rechtmatige erfenis. De slechteriken weten hem voor hun karretje te spannen, maar als de jongeman doorkrijgt wat hun plannen zijn, doet hij wat anders dan ze in gedachten hadden. Helemaal als hij erachter komt dat de jongedame in kwestie die vriendelijke vrouw is die hem en het meisje heeft geholpen aan een gevangenisstraf te ontsnappen.

Een mooie kleine film met een paar erg mooie scènes, vooral de scène waarin de jongeman voor het raam van een eetgelegenheid staat te kijken naar de mensen die daarbinnen aan het eten zijn. Hij doet zorgvuldig een servet om, haalt een kaal bot uit zijn zak, strooi daar wat zout op, kluift daar op terwijl hij naar de etende mensen binnen kijkt en als hij klaar is, bergt hij alles weer netjes op. Het kale bot natuurlijk ook. Het laatste deel van de film waarin hij de hele politiemacht weet te mobiliseren is hilarisch. Eerst wil geen agent naar hem luisteren en hem dus ook niet volgen naar de plek waar de misdadigers de jonge vrouw gevangen houden, maar de jongeman weet een paar erg goede trucs om ze toch over te halen hem te volgen. Erg geestig en vindingrijk en lachen verzekerd.

Diana Tjin-A Cheong