From Here to Eternity (1953)

Regie: Fred Zinneman | 118 minuten | drama, oorlog, romantiek | Acteurs: Burt Lancaster, Montgomery Clift, Deborah Kerr, Donna Reed, Frank Sinatra, Philip Ober, Mickey Shaughnessy, Harry Bellaver, Ernest Borgnine    

Sommige films zijn gewoon een prettig tussendoortje en bieden ook op nostalgisch gebied wel wat tijdverdrijf. ‘From Here to Eternity’ is er zo een. Burt Lancaster is in de kracht van zijn leven; Montgomery Clift –  een weerbarstige versie van Elvis – is als sympathieke vrijbuiter een ontdekking; Frank Sinatra is nog een graatmagere jongeling en we krijgen degelijke actie voorgeschoteld die nu eens niet draait om special effects. De acht Oscars die de film ten deel viel zijn echter een typisch staaltje Amerikaans patriottisme. ‘From Here to Eternity’ is een degelijke, zij het wat vlakke Hollywoodfilm, met hier en daar een vernieuwend element. Zo is er veel sympathie voor het afwijkende individu in het leger en is de rol van vrouwen ook wel bijzonder te noemen  voor die tijd dan natuurlijk. Karen Holmes (Kerr) rookt als een vent  als er gebeld wordt opent ze de voordeur met een sigaret tussen de lippen – en het gevrij van Lancaster en Kerr in de branding is ook al van vrijpostige aard.

Wij worden er natuurlijk warm noch koud van, maar als deze lieden dan ook nog eens heldendaden gaan verrichten tijdens de traumatische aanval op Pearl Harbor raken de leden van de Academy al snel hun rationeel denkvermogen kwijt; dat is heus niet zo erg, maar heeft wel tot gevolg dat dit soapdrama vijftig jaar nadien nog als klassieker wordt vermeld en hoewel ‘From Here to Eternity’ niet zo drakerig is als het lege melodrama ‘Pearl Harbor’, waar twee studs elkaar om Keetje Beckinsale de harses inslaan  volkomen begrijpelijk maar waarom zou je er een film van maken  heb je na twee uur toch een beetje het gevoel een kat in de zak gekocht te hebben.

OK, die Clift is een echte rebel without a cause en het liefdesdrama tussen de sergeant en de gevallen vrouw heeft ook potentie, maar diepgang krijgt het geheel echter niet. We komen te weten dat Karen Holmes een tragisch huwelijk heeft omdat haar man te dronken was om haar tijdens de bevalling te helpen, waardoor haar baby stierf. Dit is een typisch soapelement en zou beter uitgewerkt nog wel een rol van betekenis kunnen spelen. Haar nieuwe verhouding met sergeant Warden strandt echter om de banale reden dat deze geen officier wil worden. En dan met traantjes in de ogen de veerboot op naar het vasteland; wat heeft de liefde het toch moeilijk in deze harde wereld. En Sinatra? Die kan – net als Elvis – goed zingen.

Jan-Kees Verschuure

‘From Here to Eternity’ verschijnt woensdag 9 oktober 2013 op blu-ray.