From Within (2008)

Regie: Phedon Papamichael | 89 minuten | horror, thriller | Acteurs: Elizabeth Rice, Thomas Dekker, Kelly Blatz, Laura Allen, Adam Goldberg, Margo Harshman, Rumer Willis, Brittany Robertson, Steven Culp, Jared Harris, Amanda Babin, Michelle Babin, Candace Scholz, David Ariniello, Jamie Linck O’Brien

Een goede director of photography is nog niet meteen een goede regisseur. Toch doet Phedon Papamichael (‘Sideways’, ‘3:10 to Yuma’, ‘W.’) het helemaal niet zo slecht in de regisseursstoel. Het onafhankelijk geproduceerde ‘From Within’ beleefde in 2008 een wereldpremière op het toch tamelijk prestigieuze Tribeca Film Festival in New York en trok daar behoorlijk wat aandacht. Een bioscooprelease zat er niet in – daar was de film ook niet voor bedoeld – maar voor een straight-to-videoproductie deed de film het verdraaid goed.

‘From Within’ is dan ook een redelijk frisse thriller c.q. horror. En hij ziet er (uiteraard) vooral erg goed uit. Als decor is voor het (al dan niet fictieve) stadje Grovetown gekozen. Een kleine, hechte gemeenschap die leunt op het geloof dat men gezamenlijk belijdt. Wie niet wenst mee te gaan in de strikte geloofsopvattingen wordt al snel als persona non grata bestempeld. Soms met verregaande gevolgen. Wanneer er plotseling een paar zelfmoorden plaatsvinden, wordt de beschuldigende vinger uiteraard al snel naar een ongelovige uitgestoken.

Die ongelovige is Aidan (Thomas Dekker), de zoon van een vermeende heks en de broer van de eerste zelfmoordenaar. Zijn moeder is jaren eerder onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen, nadat een van de stedelingen nabij haar huis dood werd aangetroffen. Er is maar één persoon die niet meteen tot een veroordeling over wil gaan en dat is Lindsay (Elizabeth Rice). Haar open opstelling wordt haar niet in dank afgenomen door haar ouders en al helemaal niet door haar vriendje Dylan, de nogal fanatieke zoon van de plaatselijke dominee. Het is vooral de chemie tussen Dekker en Rice die de film doet slagen.

In plaats van te grossieren in slechte schrikmomenten, brengt Papamichael de horror veel subtieler. Mensen zien hun naderende dood gepersonifieerd in een evenbeeld van zichzelf. Dit is vooral knap uitgewerkt wanneer spiegelbeelden een eigen leven gaan leiden. Het is weinig verrassend wie er “zelfmoord” gaan plegen, vandaar dat ‘From Within’ toch vooral als thriller bestempeld moet worden. Het is veel meer de vraag welk bovennatuurlijk verschijnsel achter de zelfmoordgolf zit, hoe het in werking is gesteld en of het nog op tijd te stoppen valt. Maar daarmee weet de film meer dan genoeg spanning op te bouwen.

Hoewel religieus fanatisme een grote rol speelt in de film, kan Papamichael er niet van beschuldigd worden een haatdragende boodschap te brengen. De nadruk ligt op hoe mensen met verschillende overtuigingen omgaan met hun angsten en verdriet. Dit had echter nog wel wat sterker uitgewerkt mogen worden in de karaktertekeningen. Wat de film vooral boeiend maakt, is dat er geen duidelijke onderscheid wordt gemaakt tussen goed of kwaad. Met verder een paar interessante rollen van onder anderen Adam Goldberg (Chandlers maffe huisgenoot uit “Friends”) en Steven Culp (“JAG”, “The West Wing”, “Desperate Housewives”) valt er genoeg te beleven. Geen hoogvlieger, maar wel eigenzinnig en erg mooi vormgegeven.

Wouter de Boer