Frozen (2013)

Regie: Chris Buck, Jennifer Lee | 108 minuten | animatie, avontuur, komedie, familie, fantasie, musical | Originele stemmencast: Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff, Josh Gad, Santino Fontana, Alan Tudyk, Ciarán Hinds, Chris Williams, Stephen J. Anderson, Maia Wilson, Edie McClurg, Robert Pine, Maurice LaMarche, Livvy Stubenrauch, Eva Bella, Spencer Lacey Ganus, Jesse Corti | Nederlandse stemmencast: Noortje Herlaar, Willemijn Verkaik, Benja Bruijning, Carlo Boszhard, Oren Schrijver, Reinder van der Naalt, Leo Richardson Al in 1943 hadden Walt Disney en Samuel Goldwyn plannen om samen een biografische film over Hans Christian Andersen te maken. Goldwyn zou in live-action het leven van de Deense schrijver verbeelden, terwijl Disney aan de hand van animaties de vele legendarische sprookjes van Andersen – waaronder ‘De kleine zeemeermin’, ‘Duimelijntje’, ‘Het lelijke eendje’ en ‘De nieuwe kleren van de keizer’ – tot leven zou wekken. Het verhaal van ‘De sneeuwkoningin’ bleek voor Disney nogal wat problemen op te leveren. Natuurlijk had het sprookje immense cinematografische mogelijkheden; de vraag was meer hoe ze van de sneeuwkoningin zelf – in feite een slechterik – een dragend personage konden maken. Uiteindelijk belandden de plannen dan ook in de ijskast (Goldwyn zou in 1952 wel zijn film lanceren, simpelweg ‘Hans Christian Andersen’ getiteld en met Danny Kaye in de hoofdrol). In de decennia die volgden werd ‘De sneeuwkoningin’ diverse keren uit de kast getrokken, maar telkens struikelde The Walt Disney Company – en veel later ook Pixar – over het centrale personage.

Tot 2011. Door het succes van ‘Tangled’ (bij ons ook bekend als ‘Rapunzel’) uit datzelfde jaar, werd ‘De sneeuwkoningin’ onder aanvoering van regisseur Chris Buck, scenarioschrijver en regisseur Jennifer Lee en producent John Lasseter nog maar weer een kans gegeven. En uiteindelijk vond men een manier om van de ijzige regentes een sympathiek figuur te maken. Voila, ‘Frozen’ (2013) was geboren. In deze computergeanimeerde 3D-film heeft de (hier nog jonge) sneeuwkoningin Elsa (met de indrukwekkende stem van musicalster Idina Menzel) een zusje. En waar Elsa steeds meer in zichzelf gekeerd raakt omdat ze haar magische krachten niet onder controle kan houden, is haar jongere zus Anna (Kristen Bell) de levenslust zelve. Als Elsa op haar achttiende verjaardag de troon van het koninkrijk Arendelle mag bestijgen, en Anna zich wil verloven met Prins Hans (Santino Fontana), loopt het volledig uit de hand. Elsa raakt namelijk zo overstuur dat ze wegrent en in haar angst en woede brengt ze het koninkrijk in ijzige, eeuwig durende winter. Anna wil naar haar op zoek en krijgt daarbij hulp van de ruige einzelgänger Kristoff (Jonathan Groff) en zijn trouwe rendier Sven. In het woeste, winterse landschap kan ze hulp maar al te goed gebruiken!

In ‘Frozen’ komt het winterse wonderland dat in veel kerstliedjes bezongen wordt, tot leven. De setting in de besneeuwde bossen van Scandinavië is absoluut indrukwekkend en komt dankzij de 3D-technieken spectaculair uit de verf. Dat geldt overigens ook voor de schitterende ijssculpturen die Elsa weet te creëren. Maar ‘Frozen’ is meer dan alleen mooie animaties; het verhaal is zowel tijdloos als eigentijds en hoewel een overtuigende slechterik ontbreekt, zijn de personages innemend. Nog niet genoemd maar eigenlijk het meest memorabel is Olaf, een sneeuwpop die door Elsa betoverd is en daardoor tot leven is gekomen. Olaf is de koddigheid ten top, lief en onschuldig. Hij is bovendien verantwoordelijk voor de komische noot met het meest beklijvende liedje uit de film, “In Summer”. Het zal vast niet lang duren voor er allerlei merchandise van Olaf in de schappen ligt. De stemmencast komt goed voor de dag. Kristen Bell (bekend van de tv-serie “Veronica Mars”) kan bijvoorbeeld verrassend goed zingen, maar het is de met een Tony bekroonde Idina Menzel die de show steelt met haar overdonderende stem.

Met ‘Frozen’ grijpt Disney terug naar de ‘Renaissance’ die de studio eind jaren tachtig, begin jaren negentig inzette met ‘The Little Mermaid’ (1989) en ‘Beauty and the Beast’ (1991). Traditioneel dus, maar wel in een modern jasje. Met sympathieke personages in een meeslepend verhaal, ouderwetse ‘show stoppers’, duizelingwekkende animaties en zelfs een verrassende wending. Uiteraard met een boodschap (het blijft per slot van rekening Disney), maar zonder dat deze je door de strot wordt geduwd. Met een lach en een traan, spanning en ontroering. De ideale film om met het hele gezin naartoe te gaan. Een Disney-film zoals we die zo graag zien: hartverwarmend.

Patricia Smagge

Waardering: 4

Bioscooprelease: 11 december 2013
DVD- en blu-ray-release: 9 april 2014