Full Feather Jacket (2015)

Regie: Liz El Saadany | 2 minuten | animatie, korte film, komedie, oorlog

Ook dit jaar verblijdt bioscoopgigant Pathé, in samenwerking met het Nederlands Filmfonds, filmliefhebbers weer met een serie ultrakorte animatiefilmpjes, voorafgaand aan de grote blockbusters die in de zalen draaien. ‘Ultrakort!’ is voor jonge Nederlandse animators een prachtige kans om hun werk te kunnen tonen aan een groot publiek. De maker van het filmpje ‘Full Feather Jacket’ (2015) is Liz El Saadany (1989), die studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Al sinds haar studietijd staat ze bekend als een van de meest talentvolle animators van ons land; haar afstudeerproject ‘Follow Through’ (2014) leverde haar een nominatie voor de prestigieuze Dioraphte Award op en werd vertoond op diverse filmfestivals. Daarnaast werkte ze mee aan de lange animatiefilm ‘Pim & Pom: Het grote avontuur’ (2014).

El Saadany maakte ‘Full Feather Jacket’ met oud-klasgenoten Arjen van der Meer en Marjon Haasnoot. Zoals de titel al doet vermoeden is ‘Full Feather Jacket’ een verwijzing naar Stanley Kubricks veelgeprezen oorlogsdrama ‘Full Metal Jacket’ uit 1987. Ook hier krijgt een onhandige nieuweling te maken met een keiharde drill instructor, al draait het hier om meeuwen. De klungelige Manfred vindt zijn werk als schoonmaker bij een luchtmachtbasis wel prima. Maar als hij per ongeluk een van de leden van een commando ombrengt, wordt hij door de bazige Sergeant Beak (uiteraard met hoed!) gedwongen diens plaats in te nemen. Tegen zijn zin moet Manfred mee op een uiterst gevaarlijke missie, waar hij natuurlijk totaal niet op is voorbereid.

In oorlogsfilms zien we doorgaans spanning, drama, een stevige dosis heroïek en vaak ook het nodige bloedvergieten. ‘Full Feather Jacket’ heeft dat ook allemaal, maar Liz El Saadany weet het allemaal bijzonder grappig en luchtig te verpakken. De animaties zijn bovendien authentiek en aansprekend, wat ‘Full Feather  Jacket’ een bijzonder prettig geheel maakt. Het filmpje werd geproduceerd door The Drawing Room en werd gekoppeld aan ‘Mission: Impossible – Rogue Nation’ (2015) in de zalen van Pathé. Verder is ‘Full Feather Jacket’ te zien op diverse festivals, waaronder het Nederlands Film Festival en CineKid.

Patricia Smagge

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 30 juli 2015 (in het voorprogramma van ‘Mission: Impossible – Rogue Nation’)