Funhouse (2019)

Recensie Funhouse CinemagazineRegie: Jason William Lee | 106 minuten | horror | Acteurs: Valter Skarsgård, Khamisa Wilsher, Gigi Saul Guerrero, Christopher Gerard, Karolina Benefield, Amanda Howells, Mathias Retamal, Dayleigh Nelson, Jerome Velinsky, Kylee Bush, Debs Howard, Bradley Duffy, Michael MacKinnon, Dave Peniuk, Ben Heidi, Scotty Mac, Aron Olaf Johnson, Sean Scott, Behtash Fazlali

Een achttal derderangs beroemdheden komt in een afgelegen huis bij elkaar om mee te doen aan de realityshow Funhouse. Het zijn allemaal mensen zonder echte talenten die vooral beroemd zijn geworden door de moderne sociale media. De deelnemers mogen het huis onder geen beding verlaten. Voor de uiteindelijke winnaar van de show ligt een vorstelijke hoofdprijs van vijf miljoen dollar in het verschiet. In iedere speelronde wordt de deelnemer met de minste stemmen uitgedaagd om een opdracht te voltooien. Aanvankelijk gaat alles zijn gangetje en grappen, zuipen en kibbelen de realitysterren er vrolijk op los. Na de eerste stemronde krijgt hun lot echter een sinistere wending en beseffen de gevallen sterren dat ze betrokken zijn bij een ijzingwekkend spel op leven en dood.

De openingsscéne van ‘Funhouse’ verraadt al dat de makers van deze film niet terugschrikken voor het expliciet tonen van een behoorlijk lugubere moordpartij. Na een tamelijk vlak intermezzo, dat de kijker uitgebreid de gelegenheid geeft om kennis te maken met de niet bijster interessante hoofdpersonen, stroomt het bloed rijkelijk in het toch niet zo vermakelijke ‘plezierhuis’. Het zich rap ontspinnende verhaal heeft ontegenzeggelijk raakvlakken met de Saw-films, al is de moordenaar in ‘Funhouse’ nog een graadje sadistischer en wreder dan Jigsaw. Tegenover de deelnemers presenteert de beul zich overigens als een geanimeerde panda, een figuur die op het scherm verschijnt als zich een nieuwe opdracht aandient. Ondanks de duidelijke overeenkomsten met ‘Saw’, heeft ‘Funhouse’ toch een eigen smoel. Door het vlotte tempo verliest de film bovendien nooit veel vaart.

Naast het pure horrorelement bevat ‘Funhouse’ ook een maatschappijkritische boodschap. Die richt zich zowel op de moderne influencers die de scepter zwaaien op de sociale media als op het publiek dat realityshows en nietszeggende vlogs met zo’n gulzig gemak consumeert. De deelnemers aan de Funhouse-show zijn, op twee of drie personen na, oppervlakkige en aandachtsgeile types die doodeenvoudig manipuleerbaar zijn. En de kijkers (kinderen incluis) smullen ongegeneerd van de dodelijke tests en martelingen waaraan de deelnemers worden onderworpen, in de veronderstelling dat het allemaal wel niet echt zal zijn.

‘Funhouse’ is zeker geen film die veel nieuws onder de zon brengt. De horrorprent maakt gebruik van een beproefd recept, maar werkt dit wel goed genoeg uit om zich te ontwikkelen tot genietbaar kijkvoer voor de liefhebber van het wat zwaardere gruwelwerk.

Frank Heinen

Waardering: 3

DVD-release: 11 juni 2020