Funny Lady (1975)

Regie: Herbert Ross | 132 minuten | musical, drama, komedie, romantiek | Acteurs: Barbra Streisand, James Caan, Omar Sharif, Roddy McDowall, Ben Vereen, Carole Wells, Larry Gates, Eugene Troobnick, Heidi O’Rourke, Royce Wallace, Lilyan Chauvin, Samantha C. Kirkeby, Matt Emery, Joshua Shelley, Cliff Norton, Corey Fischer, Garrett Lewis, Byron Webster, Ken Sansom, Colleen Camp, Alana Stewart

Zeven jaar nadat ‘Funny Girl’ uitkwam, verscheen hierop het vervolg in de vorm van ‘Funny Lady’. Theatersensatie Fanny Price (Barbra Streisand) is terug. Aan het eind van de vorige film werd al duidelijk dat Nick (Omar Sharif) van Fanny wilde scheiden en in het vervolg is het dan ook daadwerkelijk zover. Fanny weet hem niet meer op andere gedachten te brengen en Nick verlaat haar. Ze stort zich op haar carrière en samen met songwriter en producer Billy Rose (James Caan) gaat zij op dit gebied een nieuwe uitdaging aan. Ook in de liefde wordt het tijd voor een nieuw hoofdstuk en misschien is diezelfde Billy daar wel de juiste kandidaat voor.

Vervolgfilms zijn altijd een lastig verhaal, want ze weten het origineel maar zelden te overtreffen. ‘Funny Girl’ werd snel een Hollywoodklassieker en dat maakte het meteen een lastige taak voor ‘Funny Lady’ om dit te evenaren. Toch is dit best aardig gelukt. ‘Funny Lady’ is een ander soort film geworden dan het origineel omdat hoofdrolspeelster Fanny volwassen is geworden en niet meer een verliefd meisje is, maar een vrouw die inmiddels teleurgesteld is in de liefde. Hierdoor is zij cynischer en harder dan zij in de eerste film is, maar dat is meteen ook wel de kracht van de film. Ze is inderdaad geen meisje meer maar een vrouw en haar relatie met haar eerste man Nick is misschien daarom ook wel veel interessanter dan dat hij was in de eerste film omdat ze nu met andere ogen naar hem gaat kijken. Het is dus allemaal een stuk minder gezellig dan dat het in ‘Funny Lady’ was, maar dat maakt het ook wel weer verfrissend.

Natuurlijk zitten er ook echt wel gaten in het verhaal, zoals hoe weinig de dochter van Fanny een rol speelt in het verhaal terwijl normaal in het leven van een moeder haar kind toch best belangrijk is. En de relatie tussen Billy en Fanny heeft ook stukken minder glans dan die van Fanny en Nick, maar dat past dan wel weer heel goed in het verhaal. Net zoals dat in ‘Funny Girl’ het geval was steelt Barbra Streisand ook in ‘Funny Lady’ de show en laat zij zien wat voor goede actrice zij is. Net zoals Fanny is zij in de zeven jaar die tussen de films zit, meer volwassen geworden en haar spel is hierdoor alleen nog maar overtuigender geworden.

Sylvia Bakker

Waardering: 3

Bioscooprelease: 24 juli 1975
DVD-release: 6 november 2013 (2 Movie Pack ‘Funny Girl/Funny Lady’).
DVD-release: 7 november 2018 (Retro Collection/Original Poster Collection #7)