G.I. Joe: The Rise of Cobra (2009)

Regie: Stephen Sommers | 118 minuten | actie, thriller, avontuur, science fiction | Acteurs: Dennis Quaid, Channing Tatum, Marlon Wayans, Sienna Miller, Joseph Gordon-Levitt, Saïd Taghmaoui, Christopher Eccleston, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Rachel Nichols, Ray Park, Jonathan Pryce, Arnold Vosloo, Karolina Kurkova, Byung-hun Lee, Leo Howard, Brittany Alexis Palmer, Brandon Soo Hoo

Voor veel mannen die in de jaren tachtig zijn opgegroeid met de tekenfilmserie en action figures van G.I. Joe betekent het uitkomen van een bioscoopfilm natuurlijk pure nostalgie. Jammer dat schrijver-regisseur Stephen Sommers (‘The Mummy’ (1999), ‘Van Helsing’ (2004)) er vervolgens zo’n puinhoop van maakt.

Het ultrageheime G.I. Joe team bestaat uit de beste militairen en vechters van over de hele wereld, bedoeld om op te treden wanneer het gewone leger niet meer volstaat. Dat is het geval wanneer een nieuw geheim wapen tijdens een militair transport wordt gestolen door een dan nog onbekende organisatie (later: ‘Cobra’). Deze is niet uit op losgeld, maar wil het wapen gebruiken om de wereld in chaos te dompelen. Met als doel – jawel – het verkrijgen van macht. Bij de Joe’s zien we onder andere – voor de kenners – bekende figuren als leider generaal Hawk (Dennis Quaid), Duke (Channing Tatum) en oosterse vechtsportexpert Snake Eyes (Ray Park). Aan de boevenkant doen bijvoorbeeld Sienna Miller en Joseph Gordon-Levitt hun best. En meer dan hun best kunnen ze ook niet doen.

Als het verhaal en de karakters zo oppervlakkig zijn als in deze film kun je slechts hopen dat het budget van 175 miljoen dollar zich toch op een of andere manier gaat uitbetalen in een kaskraker. En dan staat jouw naam er toch maar mooi bij; daar gaat je marktwaarde! Een vlieger die dan sowieso niet op zal gaan voor Dennis Quaid. Voor iemand met zijn staat van dienst verwacht je niet zó’n dramatische vertolking. En dat te midden van acteurs waarvan je – in alle eerlijkheid – nu ook weer niet verwacht dat ze in een goede film wél de pannen van het dak zullen spelen. Negatief opvallen is dus knap en Quaid doet het. ‘G.I. Joe: The Rise of Cobra’ moet het vooral hebben van een hoog eye candy gehalte. Dat lukt met Sienna Miller, Channing Tatum, Rachel Nichols en Karolina Kurkova natuurlijk prima. De special effects daarentegen zijn vaak helemaal over the top. Zelfs daar waar gewone opnamen prima (beter!) hadden gekund is toch gekozen voor de computer en dat gaat mateloos irriteren. Vooral omdat de meeste effecten gewoon ronduit slecht zijn. Onnatuurlijk vooral. Spectaculair is natuurlijk wel het neerstorten van de Eiffeltoren en de achtervolgingsscène die daaraan vooraf gaat. Daar is dan ook waarschijnlijk het meeste geld aan gespendeerd aangezien de trailer vooral deze scènes laat zien.

Nóg erger dan de slechte effecten is de (Amerikaanse) humor die er zo nodig tussendoor moet. Te makkelijk, te flauw en verschrikkelijk voorspelbaar. Lachen doe je soms wel, maar dat is dan vanwege het verhaal of de stunts. En niet in positieve zin… De film kampt ook met het probleem dat de voorgeschiedenis van de hoofdpersonen er tussen alle actiescènes even doorheen gejast moet worden. Want (te) veel actie krijg je zeker. Maar net als voor de special effects geldt: less is vaak  more.

Nee, vergeleken met ‘X-Men’ (2000) en ‘Transformers’ (2007) is ‘G.I. Joe: The Rise of Cobra’ toch veruit het slechtste begin van wat gezien het open einde eveneens een serie gaat worden. Deel 2 kan dus alleen maar beter, zeker nu alle hoofdpersonen geïntroduceerd zijn. Een sterker, spannender verhaal en een betere dosering qua actie en special effects zijn dan wel vereisten om de echte fans te kunnen bekoren. Nu is het vooral leuk voor kinderen en dat kan toch niet de opzet geweest zijn.

Brian Ligtvoet

Waardering: 2

Bioscooprelease: 13 augustus 2009