Gag (2006)

Regie: Scott W. Mckinlay | 85 minuten | horror | Acteurs: Brian Kolodziej, Gerald Emerick, Vince Marinelli, Scott W. Mckinlay, Amy Wehrell, Trent Haaga, Malcolm Brownson, Crystal White, Kirk Sever, Rachel Sever, Max Sever, Isabella Sever

‘The Texas Chainsaw Massacre’? Was dat niet die film over enkele vakantiegangers die het verkeerde huis binnenstappen en dat met maar al te bloederige consequenties moeten bekopen? Jazeker, maar schijnbaar gaan de makers van ‘Gag’ ervan uit dat die horrorklassieker alweer vergeten is, want schaamteloos wordt het concept gejat voor commerciële uitbuiting. Aan het feit dat ‘TCM’ in 2003 nog een remake heeft gekregen gaat men voor het gemak even voorbij.

Nou ja… van complete plagiaat kunnen we regisseur McKinlay niet beschuldigen. In zijn film treffen we geen onschuldige hippies aan, maar gaat het om dieven die uit zijn op een te kraken kluis. Daarnaast is het zuiden van de verenigde staten ingeruild voor een donker krot ergens in het noorden van Amerika, maar voor de rest blijft het concept ongewijzigd. Zonder het te weten begeven enkele nietsvermoedende aanstaande slachtoffers zich in het huis van een maniakale seriemoordenaar met familie-issues. Dat zoiets niet uitdraait op een kopje thee drinken moge duidelijk zijn en binnen enkele scènes vliegen de bloedspetters je om de oren. Vergeet daarbij niet dat deze film uitkwam na het succes van ‘Saw’ en dat er dus verwoede pogingen worden gedaan om de film ‘schokkend’ te maken. Af en toe zit daar een rake klap bij, maar voor het merendeel doet de film nogal routineus aan met een brandwondje hier en een glasscherfje daar.

Heel veel meer heeft ‘Gag’ niet te bieden. Waar ‘TCM’ uitblonk door de regie van Tobe Hooper, die zijn onervaren acteurs tot het uiterste durfde te drijven om de waanzin vast te leggen op camera, daar komt ‘Gag’ uitermate tam over. McKinlay lijkt weinig geïnteresseerd in emotie en dus overleggen onze boeven in alle kalmte over de volgende stap die ze moeten nemen en weten ze als ware professionals uit handboeien te ontsnappen. Echte angst zien we nergens en ook de speciale effecten weten nauwelijks indruk te maken.

Hoe McKinlay in godsnaam 40.000 dollar erdoorheen heeft gejaagd voor het maken van deze film blijft dan ook een raadsel. ‘Gag’ is veel eerder die examenfilm van de academie die met een krap zesje het diploma weet binnen te halen. Vanuit technisch oogpunt redelijk, maar totaal niet geschikt om ooit buiten de muren van de school te vertonen. De reden is dat het camerawerk, de montage en het geluid allemaal prima in orde zijn, maar dat de inhoud van de film totaal niet weet te bekoren. Net als in ‘TCM’ biedt de film een aaneenschakeling van achtervolgingen aan, maar helaas weten de acteurs op geen enkel moment de absolute doodsangst over te brengen, zoals Marilyn Burns dat zo goed wist te doen meer dan dertig jaar geleden.

De meest spannende vraag die ‘Gag’ weet op te roepen is wanneer distributeurs nu eens ophouden met ons de eindeloze stroom van op ‘Saw’ geïnspireerde  troep voor te schotelen en weer eens geld gaan proberen te verdienen met interessante films. Op de academie mag je wellicht daarmee slagen, maar bovenmeester Colin deelt gewoon een dikke onvoldoende uit.

Sander Colin

‘Gag’ verschijnt donderdag 19 april 2012 op DVD.