Game Change (2012)
Regie: Jay Roach | 113 minuten | biografie, drama, geschiedenis | Acteurs: Julianne Moore, Woody Harrelson, Ed Harris, Peter MacNicol, Jamey Sheridan, Sarah Paulson, Ron Livingston, David Barry Gray, Larry Sullivan, Mikal Evans, Colby French, Bruce Altman, Spencer Garrett, Brian Howe, John Rothman, Austin Pendleton, Alex Hyde-White, Ron Perkins, Melissa Farman, Taya Miller, Brittany Underwood, Arlo James, Beth Dixon
‘Game Change’ is een politiek drama over de stormachtige opkomst van het fenomeen Sarah Palin in 2008 – en haar worsteling als ze als vice-presidentskandiaat midden in de spotlights komt te staan. Briljant geacteerd en met (verrassend) veel nuance gebracht, waarbij de makers ook laten zien dat er door alle betrokkenen (politiek én media) teveel wordt gefocust op trivia – en niet op de ideologische tegenstellingen en het inhoudelijke debat.
De setting is duidelijk: de Amerikaanse Presidentsverkiezingen in 2008 komen eraan. Een felle strijd ontbrandt, zowel bij de Republikeinse als Democratische partij. Hillary Clinton, de vooraf gedoodverfde Democratische kandidaat volgens veel opiniemakers, journalisten en politici, legt het in de voorverkiezingen af tegen de jonge, onervaren maar sterk speechende Barack Obama. Aan Republikeinse zijde wint oorlogsveteraan en senator John McCain de nominatie. Obama wordt met zijn “hope and change” campagne enorm populair. Reden tot zorg in het McCain kamp. Ze hebben een “game changer” nodig: een verrassing die het keerpunt kan vormen om McCains ingezakte campagne te redden. Campagnestrateeg Steve Schmidt (Woody Harrelson) stelt voor om een vrouwelijke vice-presidentskandidaat voor te dragen. Na enig speurwerk naar een geschikte Republikeinse, komt de Gouverneur van Alaska Sarah Palin (Julianne Moore) bovendrijven. Op 29 augustus 2008 wordt ze officieel door McCain (Ed Harris) voorgedragen. Campagneadviseur Nicole Wallace (Sarah Paulson) doet Palins persbegeleiding en treedt als woordvoerder op. Hoewel Palins speech op de Republikeinse Conventie enthousiast wordt ontvangen en de campagne de benodigde boost krijgt – en tijdelijk het team Obama/Biden voorbij streeft in de peilingen, loopt Palins imago steeds meer deuken op als ze onvoorbereid (b)lijkt te zijn op het vice-presidentschap.
Zoals het gezegde luidt, is de vice-president maar “één hartslag” verwijderd van het presidentschap. En McCain was al 72 jaar, met een flinke medische geschiedenis van zowel kanker als lichamelijke beperkingen door jarenlange martelingen tijdens McCains krijgsgevangenschap in de Vietnamoorlog. Een grote gok van het campagneteam, die uiteindelijk niet goed afliep. Van de Democratische campagne zien of horen we als kijker bijna niets (de afloop mag als bekend worden verondersteld) en alles focust zich op de Republikeinse kant.
‘Game Change’, gemaakt als tv-film voor betaalzender HBO, geeft een boeiende kijk achter de schermen van een hectische presidentiële campagne. Regisseur Jay Roach (ja, die van de ‘Austin Powers’ films) zet een goede mix neer van uitstekend acteerwerk, dramatische spanning en originele tv-beelden van allerlei nieuwszenders. De film staat en valt natuurlijk met de vertolking van Sarah Palin, hier fantastisch gespeeld door Julianne Moore. Dat Moore een fenomenale actrice is, moge duidelijk zijn met vier Oscar nominaties (helaas zonder winst) en zes Golden Globe nominaties, waarvan ze er één verzilverde… voor ‘Game Change’. Ze weet de manieren, gebaren én het accent vlekkeloos van Palin over te nemen. Maar ook de mensen die de make-up en kleding hebben verzorgd, verdienen een groot compliment. Weg is de roodharige, bleke en besproette actrice, ze lijkt zo op Palin dat je soms goed moet kijken of het niet stiekem de ‘echte’ is, die hier wordt opgevoerd.
Het is even wennen om Ed Harris te zien als John McCain, die zo’n karakteristieke kop heeft dat de omschakeling niet direct werkt, maar naarmate de film vordert, komt er weliswaar geen “spitting image” van de senator uit Arizona naar voren, maar wel een uitermate goede rol. Hoewel zij de bekendste acteurs zijn, volgt de film vooral de pogingen van adviseurs Schmidt en Wallace om Palins mediaoptreden – en daarmee de campagne – in goede banen te leiden. Harrelson en Paulson zetten geloofwaardige personages neer, die onder steeds grotere druk komen te staan, zowel van binnen als van buiten de campagne. Wie houdt van Amerikaanse politiek en campagnes kan met ‘Game Change’ zijn hart ophalen.
Of je als kijker de film goed vindt, zal toch wel afhangen wat je van Palin vindt. De gemoederen lopen hier niet zo op als in de Verenigde Staten, maar wie Palin onvoorbereid vond, zal zijn mening bevestigd zien. Wie vond dat Palin oneerlijk is behandeld door de media, zal dat ook bevestigd zien. Het standpunt van de makers komt overigens wel (duidelijk) naar voren, reden te meer voor één groep om zich daaraan te ergeren.
Veel fans van Palin gingen namelijk compleet uit hun dak over deze weinig flatteuze portrettering en riepen dat de makers en/of HBO een voorkeur voor de Democraten hebben. Dat is heel goed mogelijk, maar de film zet Sarah Palin niet neer als een onsympathieke bitch of een stereotiepe rechtse Republikein. Ook McCain wordt behoorlijk fair behandeld. Het scenario is gebaseerd op het gelijknamige boek van twee journalisten, die veel kritiek kregen door hun gebrek aan deugdelijke bronvermelding, omdat ze zeiden op “anonieme getuigen” te vertrouwen. Saillant detail is echter dat zowel Schmidt als Wallace achteraf zeiden dat de film uitermate accuraat is en de emoties en kwesties die speelden, waarheidsgetrouw weergeeft.
Niet alleen Moore viel in de prijzen, ook Harris won een Golden Globe voor beste acteur. Harrelson en Paulson werden genomineerd. De film zelf won de Globe voor beste tv-film of mini-series en sleepte daarnaast ook vijf Emmy’s in de wacht.
Hans Geurts
‘Game Change’ verschijnt woensdag 12 juni 2013 op DVD.