Gandu (2010)

Regie: Kaushik Mukherjee | 82 minuten | drama | Acteurs: Anubrata Basu, Joyraj Bhattacharya, Rii, Kamalika Banerjee, Shilajit Majumdar

Je kan van de Indische film ‘Gandu’ zeggen wat je wilt maar dat het een uiterst controversiële film is zullen weinigen ontkennen. Dit begint al bij de titel – tevens de naam van de hoofdrolspeler. ‘Gandu’ betekent iets in de trend van ‘klootzak’. Maar het blijft niet bij alleen de titel. Zo zit ‘Gandu’ boordevol provocerende rapnummers en bevat de film vele seksscènes, waarbij het ‘hoogtepunt’ een volledig en ongecensureerd in beeld gebrachte vrijpartij vormt. Dankzij deze zeer omstreden beelden en teksten is de film in India zelfs verboden en was het tijdens de release in 2010 onderwerp van gesprek.

Gandu is een puberende, ontevreden jongen (gespeeld door Anubrata Basu), die aan eigenlijk alles in zijn leven probeert te ontsnappen. Hij heeft zoals velen in het arme India weinig toekomstperspectieven en zijn woede hierover reageert hij op zijn medemensen af. Daarnaast probeert hij deze in zijn muziek verder tot uiting te brengen. Hij steelt geld van de vriend van zijn moeder wanneer zij seks hebben en beproeft hiermee zijn geluk in de loterij. Samen met zijn beste vriend Ricksha (Joyrai Bhattacharya) brengt hij het grootste deel van zijn tijd rondhangend en blowend door. Hij droomt van een betere toekomst waarin hij aanbeden wordt door vrouwen en doorbreekt als rapper.

Regisseur Kaushik Mukherjee, die ook wel onder de ietwat kortere naam ‘Q’ bekendstaat, heeft van ‘Gandu’ een zeer stijlvolle film gemaakt. De film is vrijwel in zijn geheel in zwart wit gefilmd, alleen een liefdesscène tegen het eind wordt in kleur in beeld gebracht. Ook de manier van filmen is nogal onorthodox. De film schakelt razendsnel tussen verschillende scènes en regelmatig worden er meerdere shots tegelijkertijd in beeld gebracht of wordt het beeld een paar seconden stopgezet. De soundtrack die de beelden van de ondersteunende beats voorziet is goed getroffen en wordt op de juiste momenten ingezet.

Deze aparte manier van filmen maakt ‘Gandu’ vaak wel chaotisch en bij vlagen heel lastig om te volgen. Met name in het tweede deel van de film, waarin Gandu’s dromen lijken te zijn uitgekomen, is het onduidelijk wat er precies gaande is en laat de film je in verwarring achter. Het verhaal springt van de hak op de tak en het is onduidelijk of het werkelijkheid is wat er gebeurt of dat je in de droomwereld van Gandu terechtgekomen bent. Ook het einde komt zeer abrupt en laat je met nogal wat vraagtekens over het laatste half uur achter.

Uiteindelijk is het echter de rauwheid en de manier waarop Kaushik Mukherjee alles in beeld brengt die blijft overheersen. ‘Gandu’ is een heel harde film en de op momenten pornografische seksscènes zullen veel mensen (terecht) afschrikken. Het is hierdoor dat je deze uiterst controversiële film eigenlijk gezien moet hebben om hem voor jezelf te kunnen beoordelen. Het is zeker niet perfect wat Q met ‘Gandu’ laat zien, maar op artistiek gebied zaait Q, ondanks alle shockerende beelden en geluiden, toch ook veel bewondering.

Martijn Scheepers

‘Gandu’ verschijnt maandag 18 juni 2012 op DVD.