Garde à Vue (1981)

Regie: Claude Miller | 86 minuten | drama, misdaad | Acteurs: Lino Ventura, Michel Serrault, Romy Schneider, Guy Marchand, Didier Agostini, Patrick Depeyrrat, Pierre Maguelon, Annie Miller, Serge Malik, Jean-Claude Penchenat, Yves Pignot, Mathieu Schiffman, Michel Such, Elsa Lunghini

‘Garde à vue’ is een misdaadfilm die zijn kracht ontleent aan het indringend acteerwerk. Karakteracteur Lino Ventura is met zijn norse charismatische aanwezigheid alleen al een genot voor elke filmliefhebber. Hij debuteerde in de jaren vijftig in allerlei misdaadthrillers waarvan ‘Ascenseur pour l’échafaud’ inmiddels tot klassieker is uitgegroeid. In een zestal films stond hij naast Jean Gabin, die als zijn alter ego mag worden beschouwd.

Hij heeft in Michel Serrault een tegenspeler van een hoog kaliber en het is zelfs Serrault die de show steelt in dit kat-en-muisspel. Serrault is inmiddels bijna tachtig jaar en speelde één van zijn eerste rollen in ‘Les Diaboliques’ (1955). In ‘Garde à vue’ laat hij met zijn stalen stoïcijnse gelaat alles en iedereen in het ongewisse. Schuilt er achter deze intelligente notaris daadwerkelijk een psychopaat, een pedofiel en een moordenaar? Martinaud is dermate slim dat hij inspecteur Gallien en inspecteur Belmont tegen elkaar uitspeelt. Een geraffineerd onderhuids spel zoals er zich in de film zoveel onderhuids afspeelt.

Terwijl Gallien concrete vragen stelt geeft Martinaud ontwijkende antwoorden waaruit zijn slechte huwelijk blijkt. Zijn vrouw is duidelijk voor het geld en de status met hem getrouwd. Die rol wordt gespeeld door de eveneens legendarische Romy Schneider. Romy Schneider brak op haar zeventiende door met de rol van keizerin Sissi, een rol waarmee ze lang zou worden geassocieerd totdat regisseurs als Visconti, Welles en Sautet haar acteertalent op waarde wisten in te schatten. Ze speelde in films als ‘Les choses de la vie’, ‘La piscine’ en ‘Cesar et Rosalie’. Ze is in ‘Garde à vue’ doorleefd maar desalniettemin aantrekkelijk als nooit tevoren. Alleen al om deze drie zwaargewichten in actie te zien is deze film al de moeite waard. Het verhaal zit vol cliffhangers en uiteindelijk wordt Gallien alsmede de kijker op het verkeerde been gezet.

‘Garde à vue’ won diverse Césars waaronder voor beste acteur (Serrault) en beste script (Claude Miller, Jean Herman, Michel Audiard). Er bestaat ook een remake getiteld ‘Under Suspicion’ met Gene Hackman en Morgan Freeman in de hoofdrollen, maar deze kan niet tippen aan het origineel.

Jeroen Poldermans

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 16 januari 1983