Garden of Love (2003)

Regie: Olaf Ittenbach | 86 minuten | horror, thriller | Acteurs: Natacza Boon, James Matthews, Daryl Jackson, Bela B. Felsenheimer, Donald Stewart, Alexandra Thom-Heinrich, Jean-Luc Julien, Anika Julien, Jeff Motherhead, Kayla Motherhead, Barrett Jones, Damien Coyle, Anthony Failla, Stefan Hummel, Karin Kain

Schrijver, horrorregisseur en special effect maker Olaf Ittenbach brengt met ‘Garden of Love’ een staaltje klassieke horror ten tonele. Opengereten lichamen, bloederige ingewanden en dubieuze personen passeren de revue. ‘Garden of Love’ draait om de moord op een hippie commune waarvan Rebecca Verlaine (Natacza Boon) als klein meisje de enige overlevende is. Nu, jaren later probeert ze het verleden een plek te geven wanneer zij geconfronteerd wordt met schimmen van haar overleden vader. Die rol wordt bekleed door de Duitse acteur Bela B. Felsenheimer die ook te zien was in ‘Inglourious Basterds’. Toch moet ‘Garden of Love’ echt niet gezien worden in het licht van deze grote film. Natuurlijk niet qua scenario, maar zeker ook niet vanwege haar kwaliteit. De acteerprestaties in ‘Garden of Love’ zijn helaas tenenkrommend. De Duitse acteurs lijken moeite te hebben met de Engelse taal en wekken zelfs de indruk dat zij hun teksten buiten beeld oplezen. Hoe dan ook, het zorgt des te meer voor een vreemd sausje over deze toch al weinig overtuigende filmproductie. Een per ongeluk vergeten erfenis, een politieofficier met opgeplakte wallen onder zijn ogen en pleegouders die amper hun eigen dochter lijken kennen: het zijn ingrediënten die eveneens niet bijdragen aan de geloofwaardigheid van deze film.

Nee, ‘Garden of Love’ biedt zeker geen sterke uitwerking van een klassiek horrorverhaal. Wellicht dat de echte liefhebbers zich kunnen vergrijpen aan de vele liters bloed en rondslingerende lichaamsdelen die deze film rijk is. Want alleen op deze effecten zal ‘Garden of Love’ wellicht wat indruk maken. Feit is wel, dat de film een wat ongemakkelijke sfeer ademt waar de verschillende acteurs grappig genoeg (waarschijnlijk onbedoeld) zo hun aandeel in hebben. We hebben hier waarschijnlijk met echte horrorfreaks te maken. Dat regisseur Ittenbach voor zijn carrière als horrorfilmmaker een tandtechnicus was, voedt overigens de verbeelding van menig ander horrorscenario. Op zijn minst een vreemde gedachte.

‘Garden of Love’ is duidelijk een low budget film en speelt zich dan ook af op een beperkt aantal locaties. Het is evident dat er op essentiële filmische onderdelen is bezuinigd zodat er meer budget over zou blijven om de film van genoeg bloederige effecten te voorzien. En dat is gelukt. Voor wat betreft ‘Garden of love’ is daarmee de kous af.

Tjeerd Kooistra