Garden of Sinners 1 – Thanatos – Gekijô ban Kara no kyôkai: Dai isshô – Fukan fûkei (2007)

Regie: Ei Aoki | 43 minuten | animatie | Originele stemmencast: Maaya Sakamoto, Kenichi Suzumura, Takako Honda, Ayumi Fujimura, Rie Tanaka

‘Garden of Sinners’ is een animeserie die gebaseerd is op de manga van Kinoku Nasu. Het is uitgegroeid tot een animeserie die bestaat uit zeven films, ‘Thanatos’ is hiervan de eerste.

Uitgangspunt van de verschillende films is de relatie tussen Mikiya Kokuto en het meisje Ryougi Shiki. Shiki lijkt iets te maken te hebben met een aantal zeer gewelddadige moorden in de stad.

In ‘Garden of Sinners: Thanatos’ krijgt Ryougi Shiki te maken met een aantal zelfmoorden onder scholieren. Wanneer er inmiddels al vier van de Fujo-toren zijn afgesprongen gaat Shiki op onderzoek uit. Ze beseft al snel dat deze golf van zelfmoorden misschien wel eens wat te maken zouden kunnen hebben met de lethargische staat van Mikaya en diens interesse voor poppen.

De openingscredits geven het kwaliteitsniveau al aan van de animatie van de film. Een animeliefhebber zal hier likkebaardend naar kijken, want zelden zijn er mooiere verschenen. De animatie is dan ook prachtig, vooral een aantal bouwvallige gebouwen worden in een wonderlijke schoonheid getoond. Dit is en blijft opvallend in de Japanse anime: de soms simpele vormgeving van de personages (met natuurlijk de extreem grote ogen) en de extreem gedetailleerde achtergrond/omgeving. De animatie van ‘Garden of Sinners: Thanatos’ is te vergelijken met de stijl van het bijna levensechte ‘5 Centimeters per Second’ maar op zijn geheel eigen wijze adembenemend. Maar misschien is de animatie niet eens het belangrijkste onderdeel van de film. De soundtrack is minstens zo indrukwekkend. Deze is opvallend, divers en bovenal zo mooi dat het de film een enorme extra lading emotie geeft en de nadruk op de eenzaamheid legt van personages in een grote wereld.

‘Garden of Sinners: Thanatos’ is een zeer filosofische en diepgelaagde vertelling over dramatische gebeurtenissen in een stadje waarin met elk personage kort wordt kennisgemaakt. Wel is het een complexe anime die niet voor iedereen is weggelegd. Op veel gebeurtenissen wordt namelijk niet meteen antwoord gegeven, waardoor je eigenlijk gedwongen wordt om ook de andere films te gaan bekijken (voorwaar geen straf!). De diepgaande dialogen zijn misschien soms wat vergezocht maar dusdanig interessant en voorzien van zoveel mysterie dat je werkelijk aan de buis gekluisterd zit.

‘Garden of Sinners: Thanatos’ is een prachtig vormgegeven film met een zeer intrigerende verhaallijn zonder dat alles even duidelijk is. Juist dit mysterie is één van de krachtigste punten van de film en laat je snakken naar meer.

Meinte van Egmond